Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маси: Отсъждането за Райконен и Алонсо бе на ръба. Ще го обсъдим...

Маси: Отсъждането за Райконен и Алонсо бе на ръба. Ще го обсъдим на следващия пилотски брифинг

2386
0
Кими Райконен, Фернандо Алонсо, старт, Формула 1, F1
снимка: Алфа Ромео

Ситуацията с Кими Райконен и Фернандо Алонсо по време на Гран при на САЩ и отсъждането на стюардите след нея ще бъдат обсъдени на следващото събиране на пилотите, заяви рейс директорът на ФИА Майкъл Маси. Двукратният световен шампион не скри раздразнението си от прилагането на правилата в надпреварата на Circuit of the Americas. Според него Райконен трябваше да му върне позиция, след като го изпревари, излизайки от пистата. На самия Алонсо и на съотборника на финландеца в Алфа Ромео Антонио Джовинаци бе наредено да сторят точно това при подобни ситуации.

„Разбирам раздразнението му. Не съм чул какво точно е казал, но го разбирам. Отсъждането по отношение на ситуацията с него и Кими в първи завой със сигурност бе на ръба. Затова ще проведем разговор със състезателите на следващия пилотски брифинг“, каза Маси

В случая с Райконен и Алонсо са разгледани две страни на ситуацията: дали испанецът е избутал съперника от трасето и дали излизането от пистата на Кими му е донесло предимство.

„Точно така е. Затова отсъждането бе толкова на ръба. Всичко това бе разгледано и решението е на тази база. А то бе „да оставим нещата така, както са“. Определено обаче ще обсъдим всичко на следващия пилотски брифинг“, добави рейс директорът на ФИА.

„Не съм слушал изобщо радиото на Фернандо (по време на състезанието). Но той очевидно излезе от пистата при изпреварването на [Антонио] Джовинаци. Отправих към екипа му предложение да върне позицията, което и стана. Няколко обиколки след това се случи същото нещо, но за другия пилот. Тогава инструкцията бе за Алфа Ромео и тя бе да дадат мястото на Фернандо.“

Маси отново заяви, че е в добри отношения със спортните директори на отборите от Формула 1. Причината за коментара бе разгорещена дискусия с Алан Перман от Алпин.

„Всички те се борят за екипите си и това е очаквано. Подобни разговори винаги са се случвали. Мога да ви кажа, че радио комуникацията е далеч повече, отколкото се излъчва!“, коментира още рейс директорът.