Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Правилата се прилагат произволно, заяви Алонсо след проблемите си на COTA

Правилата се прилагат произволно, заяви Алонсо след проблемите си на COTA

2470
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Алпин

Фернандо Алонсо не скри раздразнението си – за пореден път – от начина, по който стюардите във Формула 1 прилагат регламента по време на състезание. Този път той бе неудовлетворен от реакциите им в Гран при на САЩ.

„Бяха нормални битки, но правилата се прилагат малко произволно. Това е положението. За съжаление феновете в Америка видяха шоу, каквото не заслужаваха“, заяви Алонсо

Испанският пилот се оказа в няколко различни ситуации, предизвикали вниманието на стюардите. Първо се удари с Кими Райконен при маневра за изпреварване от страна на финландеца. Алонсо бе убеден, че трябва да получи обратно позицията.

„Какво правят?“, ядосано попита той по радиото.

След отговора от питуола на Алпин, че нещата се разглеждат, Фернандо бе още по-рязък: „Няма какво да разглеждат!“

Малко след това стюардите постановиха, че няма нужда от допълнителни действия по случая.

„Ш****и правила“, бе реакцията на двукратния световен шампион, след като научи за това.

Няколко тура по-късно последва нов двубой – с Антонио Джовинаци. Алонсо го задмина, излизайки извън пистата. Впоследствие на испанеца му се обадиха да върне позицията. Ако не го стореше, щеше да получи 5 секунди наказание. След това изпревари наново Джовинаци, като този път италианецът излезе от пистата и остана пред пилота на Алпин. Впоследствие на Антонио бе наредено да даде позиция на Алонсо.

В крайна сметка испанецът не завърши – екипът му го прибра в бокса заради проблем със задното крило. Съотборникът му Естебан Окон отпадна още по-рано

„Състезанието ни бе доста добро, като се има предвид, че стартирахме от дъното. Вървяхме към класиране в топ 10 след няколко битки с Алфа Ромео и Астън Мартин. Имаше няколко инцидента, които може би се нуждаят от разглеждане. Два от тях бяха санкционирани, а един – не. Накрая задното крило се строши и се наложи да прибера колата“, обясни Алонсо.