Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Матиачи помислил предложението да оглави Ферари в F1 за шега

Матиачи помислил предложението да оглави Ферари в F1 за шега

73
0
Марко Матиачи

Марко Матиачи пристигна на пистата в Шанхай за първи път в новата си роля – като шеф на екипа на Ферари във Формула 1. Назначението му бе оповестено в началото на седмицата, след като предшествалият го на поста Стефано Доменикали подаде оставка.

Появата на Матиачи предизвика огромен интерес, като първоначално всеобща тема на разговор станаха слънчевите му очила. Той не ги свали през цялата първа тренировка, която изкара в бокса и в социалните мрежи се породиха куп предположения защо при положение, че времето бе студено и нямаше слънце. Причината бе обяснена от самия Матиачи:

Ако в рамките на по-малко от четири дни имате 40 часа полети и през цялото това време не сте спали, вероятно ще имате нужда от слънчеви очила.

Доскорошният шеф на Ферари Северна Америка след това разказа как се е развила ситуацията с предложението за поста.

Живея в Ню Йорк, а обаждането дойде в 5:58 в петък сутринта. Президентът Ди Монтедземоло бе на телефона и ми каза каква му е идеята. Отговорих му, че първи април бе преди около петнадесетина дни. Но на втората-третата минута от дискусията разбрах, че е сериозен. Както и че на летището ме чака билет за полета от Ню Йорк до Милано, който излиташе след три часа. В събота сутринта пристигнах в Маранело, на пистата Фиорано. Стефано е страхотен човек. Приятел ми е. В събота изкарахме няколко часа заедно, както и целия понеделник. Уважавам го безкрайно много и като човек, и като професионалист, така че обсъждането на поста и задълженията дойде съвсем естествено – разясни Матиачи.

На въпрос дали ще прави промени в структурата на тима, той отговори, че е твърде рано за подобни неща. Обясни, че е работил във Ферари 14 години и бе категоричен, че изключително мотивиран да се справи с работата и да докаже, че е достатъчно добър за ръководител на легендарния тим:

Приех, защото понякога можеш да приложиш нова перспектива при решаването на проблеми, при прегледа на възможности. Първо трябва да докажа, че съм на нивото на Ферари, след това на Формула 1 и това ме прави изключително мотивиран. Ние (като отбор) няма да се отказваме. Целта ни е да намалим разликата спрямо лидерите – Мерцедес, а това не е лесна задача. Познавате състезанията по-добре от мен и знаете колко променливи влияят на една обиколка, надпревара, шампионат. Това е едва четвърти старт и е прекалено рано да се взимат решения. В Маранело има група изключителни, талантливи хора. Имаме история, уникален опит, забележителна гордост, но за преструктуриране е рано да се говори. Господин Ди Монтедземоло е напълно съсредоточен върху това да ни подкрепи всячески.

Матиачи каза още, че ако се наложи, Ферари ще търсят нови хора, но няма да го правят единствено заради идеята, а за да допринесат с нещо за развитието на екипа.