Начало Избрани Макс Верстапен триумфира в Маями

Макс Верстапен триумфира в Маями

4954
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели първото издание на Гран при на Маями в F1. Пилотът на Ред Бул завърши пред победителя в квалификацията Шарл Льоклер с Ферари. Трети остана Карлос Сайнц също с Ферари.

Teмпературата на асфалта отново бе висока, въпреки че два часа преди старта на състезанието на пистата заваля кратък дъжд.

Драмите в Маями започнаха още преди самия старт. Двамата автомобила на Астън Мартин имаха повреда в горивните си системи, което ги принуди да стартират от бокса.

Почти всички състезатели на пистата избраха да потеглят с гуми медиум. Изключение бяха Ръсел, Фетел, Строл, Латифи и Окон.

На старта Льоклер имаше най-добра реакция и задържа първата позиция. Зад него Верстапен изпревари Сайнц, следван от Перес. Хамилтън също загуби няколко места. Добри потегляния направиха Гасли, Алонсо и Рикиардо. Ръсел също имаше лош старт и се срина до петнадесетото място.

В третата обиколка Хамилтън изпревари Алонсо, а Льоклер записа най-бърза обиколка и отвори лек аванс пред Верстапен. Сайнц и Перес започнаха да изостават от водещите двама. В дъното на колоната Окон и Фетел се справиха с Латифи.

В седмата обиколка Гуаню Жу бе извикан по радиото в бокса. Вероятен технически проблем сложи край на състезанието в Маями за китайския състезател.

Междувременно Верстапен се доближи до Льоклер. Пилотът на Ред Бул атакува своя съперник на старт-финалната права в деветата обиколка и оглави класирането.

В по-задната част на колоната Мик Шумахер се движеше на десета позиция, докато Сайнц получи инструкции по радиото да удължи своя стинт възможно повече. Цунода бе първият пилот, който мина през бокса. Състезателят на Алфа Таури сложи нов комплект твърди гуми. В челото Верстапен водеше с по-малко от две секунди пред Льоклер. Зад тях Сайнц поддържаше разлика от секунда и половина пред Перес.

Верстапен продължаваше да трупа преднина пред Льоклер и записа най-бързата обиколка. Пилотите на Хаас и Алонсо минаха през бокса. Испанецът бе забавен в бокса, което му коства загуба на ценни секунди.

20 обиколки след старта на състезанието в Маями, Перес се оплака по радиото, че губи мощност. От Ред Бул не потвърдиха за такъв проблем. Мексиканецът започна да изостава от Сайнц и бе доближен от Ботас. Междувременно Верстапен записа нова най-бърза обиколка и продължаваше да се откъсва от Льоклер. Норис допусна грешка с новите си твърди гуми и загуби позиция от Мик Шумахер. В разпределението по сектори, Льоклер бе най-бърз в техничната част, докато Верстапен и Перес доминираха в участъците с дълги прави.

В следващите няколко тура Хамилтън влезе в бокса, а Льоклер записа най-бързата обиколка за 1:33.141 мин. Въпреки това пилотът от Монако се оплака от трудности в управлението на колата и спря в бокса за свеж комплект твърди гуми.

Два тура по-късно Верстапен също мина през бокса. Механиците на Ред Бул смениха четирите гуми на Пирели за 2.4 секунди, което позволи на нидерландеца да излезе както пред Льоклер, така и пред Перес.

30 обиколки след старта на Гран при на Маями, Верстапен бе начело пред Льоклер, Сайнц, Перес, Ръсел, Ботас, Хамилтън, Рикиардо, Окон и Гасли. Единадесети бе Алонсо. Испанецът образува DRS влакче, в което участваха Строл, Магнусен, Фетел, Шумахер и Норис.

Най-интересната битка в Гран при на Маями бе в дъното на топ 10, където се бе образувало влакче. Шумахер и Магнусен размениха своите позиции. Зад тях бяха Фетел и Норис. Германецът допусна грешка и загуби позиция от състезателя на Макларън. Верстапен продължаваше да е лидер с преднина от около 7 секунди и половина пред Льоклер, който държеше най-бързата обиколка. Зад тях бяха Перес, Сайнц, Ръсел, Ботас, Хамилтън, Окон и Гасли. Като цяло до момента състезанието в Маями бе най-малко интересното от началото на сезон 2022 в F1.

Алонсо опита да атакува Гасли на първи завой. Двамата имаха контакт на първи завой, който бе забелязан от стюардите. Състезателят на Алпин се оплака по радиото, че французинът е затворил вратата в последния момент.

41 обиколки след началото на старта в Маями, Гасли продължаваше да криволичи по пистата. Френският състезател не успя да види Ландо Норис. Това доведе до инцидент между британеца и французина, който доведе до излизането на кола за сигурност.

Междувременно Перес, Хамилтън, Ръсел и други пилоти смениха своите гуми. Алонсо получи 5-секундно наказание заради контакта с Гасли, който отпадна.

Автомобилът за сигурност се прибра в 46-тата от общо 57 обиколки на пистата в Маями. След рестарта Верстапен поведе пред Льоклер. Перес направи неуспешна атака срещу Сайнц. В по-задната част имаше жълти флагове. Причината за тях бе контакт между Магнусен и Строл. По-назад Хамилтън и Ръсел притискаха Ботас, който сгреши и загуби позиции срещу пилотите на Мерцедес.

Льоклер започна да диша във врата на Верстапен. Пилотът на Ферари се доближи до нидерландеца, но голямата скорост на правите позволяваше на световния шампион да задържи първото място. Перес и Сайнц имаха контакт, който принуди мексиканеца да излезе извън пистата. Мик Шумахер и Фетел също се удариха.

В крайна сметка Верстапен записа трети успех от началото на сезон 2022 във Формула 1. Подиумът бе допълнен от Льоклер и Сайнц. Четвърти остана Серхио Перес с втория болид на Ред Бул. Пети и шести завършиха състезателите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън. Топ 10 допълниха Валтери Ботас (Алфа Ромео), Фернандо Алонсо и Естебан Окон от екипа на Алпин, както и Алекс Албон с Уилямс.