Начало Автомобилни новини Mazda и Fiat с меморандум за сътрудничество

Mazda и Fiat с меморандум за сътрудничество

54
0
Мазда,роудстър,фиат

Японската компания Mazda и италианския концерн Fiat са подписали меморандум за намерения, а подписването на окончателния договор е предвидено за втората половина на тази година.
Основната цел на съглашението е разработката и производството на компактен роудстър със задни двигателни колела. Той ще се предлага на пазара под марките Mazda и Alfa Romeo и ще е базиран на платформата на следващото поколение на японския модел.
Двата роудстъра обаче ще се различават значително един от друг не само външно – освен различния дизайн, следващ стилистичните канони на отделните марки, те ще имат и различни двигатели и трансмисии. Автомобилите ще се произвеждат в завода на японците в Хирошима, като първо, най-вероятно през 2013 г., ще се появи роудстъра на Mazda.
Стартът на производството на открития модел на Alfa Romeo е предвиден за 2015 г.
В рамките на подписания меморандум двете компании също така са обсъждали и възможността за съвместни дейности в Европа, но засега не се съобщава по точна информация за тях.
„Това съглашение ясно показва нашия стремеж да развиваме Alfa Romeo и да изведем марката на световно ниво. Благодарение на сътрудничеството с Mazda, ще можем да си сътрудничим с признат лидер в разработката на компактни модели със задно предаване и да представим стилен и красив роудстър в традициите на Alfa Romeo. Ние сме признателни на Mazda за дадената ни възможност за такова плодотворно сътрудничество“ – е заявил шефът на италианския концерн Серджо Маркионе.