Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Maзепин не харесва санкциите срещу руските спортисти

Maзепин не харесва санкциите срещу руските спортисти

888
0
Никита Мазепин
Никита Мазепин, снимка Хаас

Бившият пилот на Хаас Никита Мазепин заяви че не е съгласен със санкциите, наложени на него и на други руски спортисти. Състезателят загуби мястото си в американския тим след старта на войната между Русия и Украйна. Заедно с него си отиде и компанията за калиеви торове Уралкали. 

Веднага след започването на инвазията в Украйна, ФИА въведе нови правила за спортисти от Русия и Беларус. Федерацията все пак позволи те да участват в международни надпревари, стига да подпишат декларация, според която трябва да се състезават под неутрален флаг. Също така нямат право да носят дрехи и знамена с цветовете на двете държави.

Въпреки всичко редица руски пилоти, сред които Данил Квят и Роман Русинов отказаха да подпишат декларацията на ФИА за Украйна. Междувременно фамилия Мазепин бе добавена в списъка на лицата, на които Европейският съюз налага санкции. Причината за това е статуса на Дмитрий Мазепин. Руският олигарх е много близък до президента на страната Владимир Путин.

В интервю за BBC, бившият пилот от F1 отново се обяви против санкциите и обеща да се бори срещу тях.

Не съм съгласен да бъда подложен на санкции. Вече казах, че искам да се боря срещу тях“, сподели Мазепин.

Може би сега не е подходящият момент. Трябва да погледнете цялата ситуация, която се случва срещу нашите спортистите в общия случай. Това е политика на игнориране и изключване срещу моята страна.“

23-годишният младеж не изрази личното си мнение за конфликта в Украйна и не коментира предполагаемите неотдавнашни жестокости, извършени от руските войски над цивилни украинци. От друга страна Мазепин изглеждаше смутен от последните новини. Бившият пилот на Хаас разкри, че публичното говорене за конфликта може да го изложи наогромен рискв родината му.

„Аз живея в същия свят като всички вас. Може би ни разделят няколко часа със самолет. Знам, че е много болезнено да гледам такива кадри.“

Чувствата ми очевидно са се променили. Аз съм човек, който иска да живее в един много мирен свят. Но ако трябва да бъда честен с вас, виждам огромен риск да кажа каквото и да било по този случай, защото никога няма да удовлетворя всички. И затова ще запазя публично мълчание“, заключи Никита Мазепин.