Начало Избрани Официално: Хаас се раздели с Никита Мазепин

Официално: Хаас се раздели с Никита Мазепин

3486
0
Никита Мазепин
Никита Мазепин, снимка Хаас

Отборът на Хаас потвърди, че Никита Мазепин няма да кара за отбора през предстоящия сезон 2022 в F1. Руският състезател беше отстранен след мащабната военна инвазия на Русия срещу Украйна.

Решението идва не толкова изненадващо, въпреки че ФИА се отказа от пълната забрана за участие на руски и беларуски състезатели в моторните спортове. Федерацията  разреши на тези пилоти да продължат да се състезават като неутрални състезатели.

В изявление, публикувано тази сутрин, официално се съобщава, че Хаас и Мазепин са прекратили своите взаимоотношения. Заедно с отпадането на Мазепин отборът прекратява и договора си с титулярния спонсор Уралкали. Това е руска компания за калиеви торове, която е и личен спонсор на младия руснак.

„Отборът на Хаас реши да прекрати с незабавен ефект партньорството си с Уралкали и договора на Никита Мазепин, се казва в официално изявление на тима.

Както и останалата част от общността на F1, отборът е шокиран и натъжен от нахлуването на Русия в Украйна и желае бърз и мирен край на конфликта.“
Шефът на екипа Гюнтер Щайнер каза по-рано, че Пиетро Фитипалди е първи избор за заместник на Никита Мазепин. Той заяви, чев момента няма никой по-походящ от бразилско-американския пилот.

 

Въпреки това отборът все още не е потвърдил официалния заместник на Мазепин. Говорител на отбора обясни, че решението за това кой ще кара другия автомобил на Хаас ще бъде взето в началото на следващата седмица. Това са дните преди теста в Бахрейн, който започва на 10 март.

Друго име, свързвано с второто място в екипа, е бившият пилот на Алфа Ромео Антонио Джовинаци. Италианският състезател напусна отбора от Хинвил в края на 2021 г. и намери убежище във Формула Е. Въпреки това той остава част от младежката програмата на Ферари. Тъй като Ferrari има силни връзки с Хаас, италианецът може да бъде водещ кандидат за завръщане в спорта през 2022 г.