Начало Избрани Мазепин ще съди правителството на Канада

Мазепин ще съди правителството на Канада

1432
0
Никита Мазепин
Никита Мазепин, снимка Хаас

Никита Мазепин ще съди правителството на Канада. Бившият пилот на Хаас заведе дело срещу властите в страната заради санкциите, наложени срещу него и баща му Дмитри след започването на военната инвазия на Русия в Украйна.

Мазепин успя успешно да си проправи път към F1. 23-годишният състезател премина през различни младежки категории. През 2018 г. той стана вицешампион в бившите серии GP3. След това прекара два сезона във Формула 2. Руснакът финишира пети в крайното класиране през 2020-та, което му гарантира получаването на суперлиценз

През 2021 г. руснакът дебютира в F1 с екипа на Хаас. Заедно с него дойде и тогавашният титулярен спонсор на тима Уралкали. Компанията за калиеви торове е собственост на бащата на Никита Дмитрий Мазепин.

Мазепин не записа нито едно класиране в топ 10 през 2021 г. Най-доброто му класиране бе 14-то място в Гран при на Азербайджан. Въпреки това той първоначално запази мястото си в Хаас и за сезон 2022.

Кариерата на Мазепин бе сериозно компрометирана заради започването на военния конфликт в Украйна. 24-годишният състезател бе освободен от Хаас преди малко повече от година. Мазепин и баща му бяха санкционирани от Европейския съюз връзките с президента на Русия Владимир Путин. Двамата получиха забрана да стъпват и в държави като САЩ, Канада и др.

Според доклад на канадското издание „The Vancouver Sun“, Мазепин е завел дело срещу канадското правителство и министъра на външните работи на Канада Мелани Джоли. Бившият пилот от F1 е поискал бъден изваден от списъка със санкции в страната от Северна Америка. По този начин руснакът ще може да участва безпроблемно в различни шампионати и серии на ФИА, включително и F1.

Мазепин иска от съда да постанови и „временни мерки“, които да му позволят да участва в състезателни дейности в Канада. От правителствената агенция „Global Affairs Canada“ отказват да коментират случая докато тече съдебното производство.

В подадената в съда молба се отбелязва, че Мазепин е „млад спортист и професионален автомобилен състезател, който по никакъв начин не е замесен в агресията, от която страда Украйна. Освен това той не участва в икономически сектори, които носят значителни приходи на Русия.

След като бе освободен от Хаас, Мазепин прекара по-голямата част от 2022 г. настрани от моторните спортове. 24-годишният състезател взе участие в рали Пътят на коприната, което се провежда на територията на Русия

В началото на 2023 г. Мазепин се включи в Азиатските серии Льо Ман. Там той караше в клас LMP2 за отбора на 99 Racing.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NIKITA (@nikita_mazepin)