Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън и Ред Бул отказали промени по новата квалификация

Макларън и Ред Бул отказали промени по новата квалификация

53
0

Тимовете на Макларън и Ред Бул са отказали да приемат поправки по новия формат на квалификацията на елиминацонен принцип и затова в крайна сметка той се е запазил неизменен за предстоящата Гран при на Бахрейн след седмица. Това съобщава motorsport.com, позовавайки се на свои източници.

Двата тима са отхвърлили предложението за частична промяна на формата, който след квалификацията в Австралия беше силно критикуван и масово шефове и пилоти се обявиха за неговото премахване и връщането на миналогодишния с възможност за записване на бързи обиколки през цялото време и определяне на всички отпадащи пилоти след края на всяка от първите 2 части.

Шефовете на ФИА обаче са искали новият формат да не бъде отхвърлян напълно, а само да бъдат направени корекции, за да може да се запазят добрите негови страни и като цяло той да стане по-атрактивен. И да се избегне случилото се в Мелбърн, където в последните 4 минути от Q3 нито един пилот не излезе на пистата за бърз тур.

За да се стигне до промяната обаче всички отбори е трябвало да гласуват „за”, а това не се е случило заради несъгласието на Макларън и Ред Бул. Предложението било първата и втората част на квалификацията да бъдат удължени като продължителност, а третата да бъде като до миналата година без елиминации на всеки 90 секунди.

Интересното било, че от ФИА не са разрешили на тимовете изобщо да гласуват вариант за връщането към стария формат до миналия сезон, при положение, че масово те искаха именно той да бъде върнат.