Начало Moto News Мега бензинов уикенд в Плевен

Мега бензинов уикенд в Плевен

57
0

Коли и мотоциклети в едно! Това очаква почитателите на високите скорости и на моторните спортове на пистата в Долна Митрополия в петък събота и неделя. Това се случва за трети път и за първи тази година.

Това стана ясно на днешната пресконференция  преди състезанието в Плевен – втори кръг от Европейския шампионат Супермото и трети кръг от Източно-европейския шампионат на писта, както и на втория кръг от националния шампионат по автомобилизъм на писта. Затова и на пресконференцията присъстваха двамата председатели на федерации – Владимир Илиев на БФАС и Богдан Николов на БФМ, заедно с мотопилотите Мартин Чай и Янко Ташев, и автомобилистите Ерменко Ерменков и Пламен Камбуров. Румен Петков – председател на Организационния комитет за Гран при България, обобщи приповдигнатото настроение на хората в мотоциклетния спорт, свързано с евентуалната оставка на правителството: Добрата новина е, че министърката на спорта си отива. Всички ние се надяваме, че второ такова недоразумение в министерството на младежта и спорта няма да има. Аз я оцених по достойнство и повече от една година се въздържам да изкажа публично мнението си за нея. Тя е обида за спорта и държавата като цяло. Време е спортът да попадне в добри ръце и да се обърне нужното внимание на мотоциклетизма.

В неделя наистина ще има много емоции, а организаторите от опит знаят, че миналата година н подобно състезание се събраха над 15 000 зрители. Толкова се очакват и сега. В клас SM85 от европейския шампионат на супермото Хакан Халми (КТМ) отново ще атакува първото място на подиума след две победи в Румъния и България. Вторият в класирането, Максимилан Кофлер (Husqvarna) от Австрия показва завидни качества на равната асфалтова част. Нашето момче обаче е доста по-бърз на единствения по рода си в света асфалтов офроуд.

В клас SM3 за европейското пилотът от Турция Асрин Роди Пак с КТМ, два пъти заяви, че иска титла с две победи досега, но Борислав Стоименов (КТМ) и Ивелин Манев (Suzuki) са достатъчно мотивирани за изместването на лидера и двубой помежду си. В клас OPEN няма да видим Ангел Караньотов, който ще се състезава в третия кръг на световния шампионат по Супермото в Соснова, Чехия, където миналата седмица по време на международно състезание стана 3-и. За сметка на това пък, Янко Ташев и Александър Георгиев ще имат поле за действие и битката се очертава да бъде крайно интересна с неизвестен засега победител. Янко стартира едва в 4-ото си състезание, но е мотивиран да бие Сашо.

Вторият старт от източно-европейския шампионат на писта се очертава особено интересен, след като преди две седмици състезателите вече показаха своите възможности. В клас SP Junior Милен Георгиев отбеляза отличен старт и убедително оглави класирането. В клас Supersport 600, Ненад Стоянович с Yamaha от Сърбия показа топ форма и победи в Плевен с аванс от 21 секунди пред Йонел Паскота (Румъния), който пък изпревари само със секунда Бойко Божинов, двамата с Yamaha. Запазената територия на Мартин Чой в клас Superstock 1000, този път ще бъде повече от интересно. Чой ще кара в Риека за 5-ия кръг от шампионата Алпе Адриа и ще пропусне състезанието в Плевен. Красен Кънчев (BMW), Александър Ленев (Honda) и Димитър Митов (Suzuki) се очаква да Yamaha кръстосат шпаги, но може да има и изненади от Владислав Димитров (BMW) и Велислав Марков (Kawasaki), който тази година все още не е карал в Плевен.

В класовете SBKS600 и SBKS1000, напрежението винаги е на максимум до последната обиколка. При по-малката кубатура 600, Далибор Милетич (Сърбия) с Yamaha до последно търсеше победата по време на първия кръг, но след падане, предостави шанса на нашия Пламен Петров (Kawasaki), който даде най-добро време на обиколка, спечели аванс от 20 секунди пред втория – Веселин Митев (Yamaha) и 29 секунди пред третия Павел Драганов (Kawasaki), за когото това бе и първи подиум в кариерата. Разбира се, имаше и недоволни, като Спас Панев (Suzuki), който остана на само на 0,4 сек. от Драганов.В клас SBKS1000 драмата бе не по-малка, след като Бранислав Йованович (Сърбия) с BMW и Ненко Стаменов (BMW) още на квалификациите слязоха под 1:40:000 за обиколка и започнаха оспорвана битка, която приключи в 6-ия тур. Сърбина изпусна завой и с последвало неспортсменско влизане в траекторията на Стаменов, го  извадиха от борбата. След преглеждане на видео материала, Йованович бе дисквалифициран.

За трети път най-бързите пилоти на две колела ще се срещнат с най-бързите си колеги на четири колела. 32 автомобилни състезатели за подали към момента заявка за участие в три серии СПОРТ, ТУРИНГ и МАКСИ. Това е втория кръг от шампионата, след старта през май във Велико Търново. Този път пистата в Долна Митрополия ще бъде с нова конфигурация съдържаща – 11 леви и 11 десни завоя, 70% по пистата за мотоциклетите и 30% по пистата за Супермото.

В серия СПОРТ победителя от Търново Ерменко Ерменков (Контрол) със Citroen Saxo ще се пробва да задържи контрола върху лидерската позиция в класирането в компанията на 12 конкуренти – Огнян Патенов (Хоби Кар) с Лада и Мирослав Йотов (Ефко Рейсинг) с Toyota Corola, съответно 2-ри и 3-ти.

В серия ТУРИНГ, 12 пилоти ще бъдат на старта, като и тук Ангел Григорчев (Русе Кар Моторспорт) с Renault Clio ще трябва покаже, че е бърз и в Долна Митрополия. Станислав Паришков (Етър Рейсинг) с Opel Kadet и Росен Русев (Одесос Рейсинг) с Honda Civic ще търсят реванш преди лятната пауза и кръга в Бургас през септември.

В драматичната серия Макси, Пламен Камбуров (Автотранс Рейсинг) с Mitsubishi Lancer Evo 9 ще стартира в Плевен като лидер в класирането, но e де рисковано да се залага, след като на старт ще застанат шампиона  Константин Маршавелов (Ка-2 Моторс) с Mitsubishi Lancer Evo 9, Румен Дунев (Дунев Рейсинг) със същия автомобил и Явор Карастоянов (БМВ Клуб България). Да не забравим и Илия Царски (Автоцар) и неговото Mitsubishi Lancer Evo 9. Тренировките са в събота, а състезанията в неделя.