Начало Избрани Мелбърн потвърди датата на следващата Гран при на Австралия

Мелбърн потвърди датата на следващата Гран при на Австралия

497
0
Гран при на Австралия 2022
снимка, Алфа Ромео

Промоутърът на Гран при на Австралия в Мелбърн The Australian Grand Prix Corporation (AGPC) обяви датата, на която ще се проведе следващия състезателен уикенд на Албърт парк. Това ще се случи в периода 31 март- 2 април 2023 г. Надпреварата отново ще бъде на трето място в календара на F1 след Бахрейн и Саудитска Арабия.


Преди два месеца F1 удължи споразумението си с Мелбърн до края на 2035 г. Така пистата Албърт парк има втория най-дълъг договор със световния шампионат след Бахрейн. Като част от новата сделка с F1, Мелбърн получи обещание да открива сезона минимум пет пъти през следващите 13 сезона. Също така трасето от следващата година трасето за първи път ще приеме поддържащите серии F2 и F3.

Вече се знае, Австралия ще открие сезон 2024 и 2025 в F1. Все още не се знае останалите три години, в които Албърт парк отново ще бъде първо състезание за съответната кампания.

5.278-километровата писта в Австралия е непрекъсната част от календата на F1 от 1996 г. Изключение правят сезоните 2020 и 2021, когато събитието бе отменено заради пандемията от коронавирус. Първият победител в Албърт парк е Деймън Хил с Уилямс.

Миналата година пистата претърпя основен ремонт, който включваше пълно преасфалтиране и промяна на някои завои. Тазгодишното издание на Гран при на Австралия бе спечелено от Шарл Льоклер. Пилотът на Ферари завърши пред Серхио Перес (Ред Бул) и Джордж Ръсел (Мерцедес).

„Като се вземат предвид празници като Рамадан, Великден и други ограничения в графика, пет откривания на сезона в Мелбърн са чудесен резултат за нас. Това е гарантираният минимум от F1, коментира шефът на AGPC Андрю Уестакот през юни.

Това, което ще открием, е, че през това време ще бъдем първо, второ или трето състезание през годината. Радваме се, че оставаме в самото начало на всяка кампания.“

Това е чудесен резултат. Тази година бяхме уикендът беше постен от над 400 000 души. Виждаме, че интересът към събитието нараства все повече“, добави Уестакот.

Следващата надпревара най-вероятно със сигурност отново ще се радва на голяма посещаемост заради Оскар Пиастри. Австралиецът се очаква да дебютира в F1. Все още не се знае дали това ще се случи с Алпин или Макларън.