Начало Moto News Мелеро спечели Нощта на скоковете в София, Риналдо е световен шампион

Мелеро спечели Нощта на скоковете в София, Риналдо е световен шампион

147
0

Единадесетте най-добри, оспорващи тази година Световния шампионат по мотокрос свободен стил, стартираха за последното събитие „Нощта на скоковете“ от тазгодишната кампания в събота вечер, в Арена Армеец в София.

Последният кръг от шампионата се провежда за трета поредна година в София, като за трети пореден път домакините бяха удостоени с престижната награда „Най-добър организатор на годината“.

Напрежението между двамата основни претенденти беше осезаемо още от свободните тренировки. Докато Давид Риналдо (Франция) беше в състояние да тренира на спокойствие, Либор Подмол (Чехия) бе принуден да тренира на закрита сесия, след като мотора му бе доставен твърде късно.

За щастие, тези проблеми не се отразиха на формата му в квалификациите. И Подмол, и Риналдо успешно изпълниха селекция от най-добрите си трикове, класирайки се съответно втори и трети за място във финала. След тях се наредиха Петр Пилат (Чехия), Реми Бизуар (Франция) и Дани Торес (Испания), но победителят от квалификацията беше испанеца Майкел Мелеро, който показа, че отново е в изключително форма, след като изненадващо  триумфира на предишния кръг от Световния шампионат в Либерец, Чехия.

След високия градус на квалификациите, феновете отново заеха местата си, за да се насладят на малко по-различните предизвикателства Maxxis Highest Air – висок скок, и Rockwell Best Whip – преследване. Масимо Бианкончини от Италия излезе победител и в двете, прескачайки летвата на  8,7 метра в първото състезание, след което показа най-дръзките скокове във втората надпревара.

Влизайки първи във финала, Дани Торес беше твърдо решен да докаже, че се е завърнал, за да покаже най-доброто от себе си, след дълго отсъствие поради контузия. За съжаление, той пропусна да го направи още при третия си скок, но довърши серията за публиката. След него излезе действащия все още световен шампион Реми Бизуар, който беше твърдо решен да се завърне на подиума, като скоковете му Hart Attack и Cliffhanger наистина му спечелиха третото място. Петр Пилат имаше голямо желание да го измести и таеше надежда, че неговите Stripper Flip и Tsunami Flip ще бъдат достатъчно добри. За разочарование на публиката обаче, съдиите видяха различно скоковете му и го оставиха четвърти.

Последва дългоочакваната битка между Давид Риналдо и Либор Подмол. Французинът можеше да заложи на сигурността и да гони резултат, който да е в рамките на две места от Подмол, но той реши да подари на публиката целия си арсенал от трикове, включително Flip Doublegrab. Но след своя double-up скок, той не успя да спре след приземяването и се блъсна в стената, като нарани своята ръка. Случилото се с Риналдо очевидно натежа на неговия съперник Подмол, чиято серия от скокове беше белязана от съвсем малки грешки, като кулминацията дойде при double-up скока, който той изпълни символично, губейки шанс да спечели големите точки. Следствие на този джентълменски жест, световната титла беше решена в полза на Давид Риналдо. Поради контузията на Риналдо, се наложи церемонията по коронясването на шампиона да мине без него, като неговия баща се качи на подиума да приеме трофея от негово име.

Но това не беше краят на българската гран при. Майкел Мелеро беше последния финалист за вечерта, който превзе трасето. Неговата победа в Либерец, изглежда, го изстреля към още по-успешни изпълнения, като той извърши всички превъртания и тройни комбинации, които са емблематични за него и дори успя да изпълни Double Seatgrab Flip в double-up скока си. Съдиите не се поколебаха да му присъдят максимално добри точки, като по този начин позволиха на испанеца да отпразнува втората си победа в „Нощта на скоковете“.

Шампионатът излиза в Коледна почивка. Новият сезон започва през уикенда на 17-18 януари 2014, с първите два кръга от Европейския шампионат по мотокрос свободен стил, в рамките на „Нощта на скоковете“ в австрийския град Линц.