Начало ТОП EQV – електрическият премиум автомобил с множество предназначения

EQV – електрическият премиум автомобил с множество предназначения

2650
0
Mercedes-Benz EQV в София
Mercedes-Benz EQV в София

По улиците на София вече може да се срещне EQV – първият напълно електрически премиум автомобил с многофункционално предназначение на Mercedes-Benz. Той е с впечатляващи възможности за управление, висока функционалност и естетичен дизайн, но без никакви вредни емисии.

Просторната лимузина може да бъде зареждана с променлив ток до 11 кВт както у дома, така и на публични зарядни станции с до 110 кВт. Батерията има използваем капацитет от 90 kWh и позволява среден пробег от 350 километра (WLTP) и DC зареждане от 10 до 80% за по-малко от 45 минути.

Задвижващият електромотор в EQV се намира над предния мост на автомобила с извод за зареждане в бронята. Максималната мощност се равнява на 150 kW или 204 к.с., а максималната скорост е 160 км/ч. Захранването се осигурява от литиево-йонна батерия. Тя е монтирана в пода на превозното средство, като ниското й положение подобрява управлението на автомобила и не се отразява на пространството във вътрешността. Така напълно електрическата просторна лимузина на Mercedes-Benz отговаря на най-високите стандарти по отношение на функционалността и покрива широко приложение в ежедневния и бизнес живот. ЕQV предлага и максимален комфорт в интериора, възможност за до 8 пътнически места, както и два различни варианта на каросерията с багажно отделение до 1410 литра.

Всички EQ настройки в автомобила могат да се управляват чрез сензорния екран на информационно-развлекателната система MBUX. Възможно е например да се активира предварително климатичната система, да се регулират настройките на зареждането и да се управлява навигацията с Electric Intelligence системата, както и чрез функциите на приложението Mercedes me Charge.

Автомобилът е напълно интегриран в серийното производство в завода във Витория, Северна Испания. От същата поточна линия слизат и V-класата и Mercedes-Benz Vito. Цената на EQV за България стартира от 157 600 лева с ДДС.

EQV е първият от общо пет премиери на електрически Мерцедеси у нас през 2021