Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес обмисля увеличаване на наклона на шасито за 2018 г.

Мерцедес обмисля увеличаване на наклона на шасито за 2018 г.

68
0

Екипът на Мерцедес обмисля увеличаване на наклона на шасито (повдигането на задната част спрямо предната) за следващия сезон с цел да се избегнат проблемите, които тимът имаше с тазгодишната кола.

Тя бе много добра на някои бързи писти, като Монца, Силвърстоун и Остин, докато имаше сериозни трудности в Монако, Унгария и Сингапур. Смята се, че основната причина за това бе голямото междуосие на болида. Според хора в тима обаче по-малкият наклон на шасито е бил големият проблем.

В миналия кръг в Бразилия от Мерцедес направиха големи промени по настройките на окачването, които може да са свързани именно с това да се изпробва концепция с по-голям ъгъл на шасито за 2018 г.

С използването на кола, чиято предница да слиза ниско към пистата, а задницата да е повдигната високо, е възможно да се създава форма на т. н. граунд ефект чрез „запечатване“ на въздушния поток от предното крило, което води до по-добро представяне на дифузьора, защото отива повече въздух под него.

Използването на последният прийом създава проблеми за предницата на кола, която бидейки свалена толкова ниско, подът й започва да опира в пистата в зоната под носа, наричана „тавичка за чай“. Именно на Интерлагос подът на Хамилтън се удари няколко пъти в асфалта, преди да се завърти и да катастрофира в квалификацията.

През този сезон Мерцедес имаше най-малкия наклон на шасито – едва 0.9 градуса, срещу 1.5 на Ред Бул и 1.6 на Ферари. Най-голямо бе този на Форс Индия – 2.1.

Ники Лауда от Мерцедес заяви наскоро пред Gazzetta dello Sport, че междуосието не е било фактор в представянето на болида. „Дължината на колата никога не е била проблем, каза австриецът. – Това бе аеродинамиката. На някои писти колата се държеше фантастично, а на други не. И още не се разбрали напълно защо.“