Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес иска Льоклер след 2024 г.?

Мерцедес иска Льоклер след 2024 г.?

4390
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер ; снимка: Ферари

Шарл Льоклер има договор с Ферари чак до 2026 г., но във Формула 1 това не е предпоставка да се смята, че бъдещето на пилота ще е точно със Скудерията. Всъщност през последните дни се появи слух, че от Мерцедес искат да привлекат 25-годишния пилот. Италиански медии цитират неназовани немски източници, според които със задачата са се захванали лично Тото Волф и шефът на Инеос Джим Ратклиф.

Ако наистина Волф и Ратклиф са си наумили да привлекат Льоклер, то това има сериозно значение. Те притежават две трети от тима на Мерцедес във Формула 1. Австриецът, Инеос и Даймлер имат равни дялове

Ратклиф стана съсобственик в края на 2020 г. и разполага с ресурси, които биха позволили на Льоклер да се предложи заплата, която да го изкуши да напусне Маранело. Освен това се говори, че според мениджъра на монегаска Никола Тод Мерцедес е по-добър вариант за амбициите на Льоклер, отколкото Ферари.

За да се осъществи подобно нещо, трябва, разбира се, да съществуват клаузи за възможно предсрочно прекратяване на контракта. Информация за наличието на подобно условие в договора между Льоклер и Ферари се появи още през 2021 г. Твърди се, че според клаузата Скудерията трябва да е в топ 3 на класирането при конструкторите. В противен случай монегаскът е свободен да си тръгне. Засега няма опасност от активиране, защото Ферари е на второ място при отборите. Количеството проблеми на италианския тим тази година обаче бе такова, че според някои наблюдатели Мерцедес все още има шанс да го изпревари.

„Да наваксаш 40 точки за две състезания не е лесно, но няма нищо невъзможно“, коментира бившият F1 пилот Тимо Глок

Самият Льоклер пък бе категоричен в скорошно свое интервю, че никога няма да дискутира публично грешки на Ферари.

„Винаги пръв признавам собствените си грешки. Но ако става дума за пропуски на отбора, няма да ги обсъждам публично. Ще ги дискутираме вътре в отбора. Това е моят подход и съм уверен, че постепенно ще постигнем напредък“, заяви Льоклер.