Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес може да дава по-добри двигатели на Астън Мартин? Тост и Марко:...

Мерцедес може да дава по-добри двигатели на Астън Мартин? Тост и Марко: Това са глупости без никакъв смисъл

3742
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин, Джордж Ръсел, Мерцедес
Фернандо Алонсо пред Джордж Ръсел; снимка: Астън Мартин

Представянето на Мерцедес и Астън Мартин през първия състезателен уикенд за сезон 2023 бе такова, че впоследствие се появи слух, според който големите шефове на автомобилния концерн от Щутгарт били готови да дават „по-добрите задвижващи системи“ на клиентския тим, ако екипът от Бракли не подобри темпото си до няколко надпревари. Твърдеше се, че агрегатът на Люис Хамилтън бил с около 4 к.с. по-мощен от този на Фернандо Алонсо. От Мерцедес реакция по въпроса досега нямаше. Такава дойде от съвсем неочаквана страна – на Ред Бул и Алфа Таури.

„Това са глупости“, бе категоричен шефът на Алфа Таури Франц Тост.

„Правилата много ясно постановяват, че задвижващите системи трябва да са еднакви както за отборите на производителите, така и за клиентските екипи. И доколкото на мен ми е известно, всички се придържат стриктно към регламента“, допълни Тост

„Предпочитания към един отбор спрямо друг са забранени, а и нереалистични за осъществяване.“

Хелмут Марко както обикновено бе дори по-цветист.

„Това няма никакъв смисъл. Защо от Мерцедес биха подсилвали съперници? В крайна сметка Астън Мартин е противник на Мерцедес и при нормалните автомобили“, заяви съветникът на Ред Бул.

„От Мерцедес ще сторят всичко по силите си, за да забравят разочароващото си първо състезание. В тази амбициозна задача със сигурност няма място и за мисъл дори да помагат на Астън Мартин“, допълни Марко

Същото виждане изрази и бившият пилот от Формула 1 Герхард Бергер. Той каза, че следващите надпревари ще демонстрират дали Астън Мартин реално е толкова напред спрямо Мерцедес.

„Мерцедес се състезава срещу Ферари, Астън Мартин, Рено и всички останали. Тези отбори са съперници. Едва ли някой от тях би помагал на противника. Следващите седмици ще покажат дали от Астън Мартин са реално по-силни от Мерцедес или това бе така само в Бахрейн“, сподели Бергер.

В Мерцедес обмислят следващите си стъпки по отношение на колите. Тото Волф бе категоричен, че екипът няма да развива паралелно два проекта. Очаква се скоро да бъзе взето решение върху какво ще се съсредоточи отборът, за да вложи всички средства и усилия в тази посока.