Начало Избрани Мерцедес няма да търси заместник на Ваулс

Мерцедес няма да търси заместник на Ваулс

1593
0
Тото Волф и Джеймс Ваулс, Мерцедес
Тото Волф и Джеймс Ваулс, снимка Мерцедес

Мерцедес няма да търси заместник на Джеймс Ваулс. Шефът на екипа от Бракли Тото Волф заяви, че работата на британеца ще бъде разпределена между няколко негови колеги, които са работили с него през последните няколко години.

В петък стана ясно, че Ваулс застава начело на Уилямс. 43-годишният инженер ще започне работа в базирания в Гроув отбор от 20 февруари. Британецът има повече от 20-годишен опит в F1 след като е работил в отборите на БАР, Хонда, Браун GP и Мерцедес. Сега той отваря нова глава в кариерата си, която вече не свързана с Бракли.

Ваулс има огромен принос за успехите на Мерцедес от началото на турбо-хибридната ера. Очаква се напускането му да се отрази негативно на вземането на стратегическите решения на германския производител.

От Мерцедес заявиха, че още от средата на миналата година са направили промяна в своя подход. Екипът от Бракли е направил няколко структурни промени, една от които е била свързана с Ваулс. Британецът вече не е имал пряко участие в стратегическите разговори и се е занимавал с програмата за млади пилоти, както и подготвянето на договорите. Така в крайна сметка се разкри, че стратегическите решения на Мерцедес през по-голямата част от сезон 2022 са били без прякото участие или наблюдение на Ваулс.

„Няма оставена празнина, защото от много години обсъждаме планирането на приемствеността в тази област. Много разчитахме на работата на Джеймс Ваулс. Преди няколко години поставихме акцент върху това как това ще продължи, ако един ден той реши да се занимава с нещо друго, независимо дали в рамките на Мерцедес или извън него. Да ви кажа честно, той беше много добър в създаването на най-добра стратегия“, сподели Тото Волф.

„Имаме с изключително талантлив екип от стратези. Разполагаме с девет души, някои от които са много високопоставени, но не винаги са на първа линия. Другите пък са израснали в рамките на организацията.“

„Те вече летят със самолета сами през последните шест месеца. Преди това работиха под надзора на Джеймс. Затова чувствам, че структурата ни занапред също ще бъде толкова силна. Също така не вярвам, че изведнъж ще се появи голяма слабост в нашия екип след напускането на Ваулс.“

Очаква се екипът по стратегията да е добре устроен. Мерцедес също така ще преразпредели другите области на работа на Ваулс между отделните специалисти в Бракли.

Волф е информирал Люис Хамилтън за решението на Ваулс да си тръгне от Мерцедес. Австриецът каза, че седемкратният световен шампион е казал много окуражителни неща на своя сънародник и бивш колега.

„Казах му [на Хамилтън], че това ще се случи тази седмица.  той беше абсолютно добре с това. Работата с Джеймс винаги е била голямо удоволствие за него.“

„Умното мислене в неделните сутрини винаги е било добро забавление с Джеймс. Мисля, че първата му реакция беше: „Това е невероятно за Джеймс“. Мисля, че може това беше важното изречение, което той ми каза като разбра тази новина.“

Самият Ваулс обясни, че наистина е получил положителна реакция от Хамилтън във връзка със съобщението за преместването му в Уилямс.

„Обадих му се снощи. Това бяха[същите] първи думи, които излязоха от устата му. Той не ме обиждаше и не ми казваше, че е разочарован. Всъщност беше точно обратното“, призна Ваулс.

„Вероятно бих казал, че през целия си период в Мерцедес съм имал щастието да се разбирам с почти всички хора, с които работих заедно“, добави британецът.

В допълнение, Мерцедес ще представи новия си болид W14 на 15 февруари. Това ще се случи на специално събитие, което ще се проведе в Силвърстоун.