Начало Избрани Уилямс обяви новия си директор в F1

Уилямс обяви новия си директор в F1

1709
0
Джеймс Ваулс, Уилямс
Джеймс Ваулс, снимка Уилямс

Уилямс обяви новия си директор в F1. Британският отбор подписа с Джеймс Ваулс. 43-годишният инженер идва на мястото на Йост Капито, който бе освободен в края на миналата година.

Ваулс ще се присъедини към екипа на 20 февруари. Това е само няколко дни преди началото на предсезонните тестове за сезон 2023 в Бахрейн. Британецът ще стане едва третият директор в 46-годишната история на екипа от Гроув. Досега този пост са заемали сър Франк Уилямс и Йост Капито.

43-годишният инженер има огромен опит в моторните спортове. Именно той има сериозен принос за осигуряването на девет шампионата на конструкторите в F1 и взимал важните стратегически решения, които са довели до 120 победи в състезания.

Ваулс се радва на повече от 20-годишна кариера в F1. Британецът ще се присъедини към Уилямс Рейсинг от отбора на Мерцедес, в който работи още от създаването му през 2010 г. Последната му роля в базирания в Бракли отбор бе като ръководител по стратегията за моторни спортове. Това е позиция, която той заемаше повече от 5 години.

Преди това Ваулс изпълняваше стратегически функции както в Мерцедес, така и във вече несъществуващите отбори на Браун GP, Хонда и БАР.

„Нямам търпение да започна работа с Уилямс Рейсинг. За мен е чест да се присъединя към тим с такова невероятно богато наследство. Този отбор е икона на нашия спорт, която аз много уважавам. С нетърпение очаквам това ново предизвикателството в своята кариера“, сподели Ваулс.

Британецът отново ще работи заедно със съветника на Уилямс Дженсън Бътън. Двамата се познават много добре от времето, което прекараха в Браун GP. Именно Ваулс имаше основна заслуга за успеха на този тим при пилоти и конструктори през 2009 г. Малко по-късно отборът бе закупен от Мерцедес и бе ребрандиран. По този начин Браун GP остана единственият екип с перфектен рекорд в F1.

По време на престоя си в Мерцедес Ваулс има ключов принос за многобройните успехи на отбор. Това включва осемте победи в шампионата при конструкторите, както и общо седем успеха при пилотите. Шест от тях бяха дело на Люис Хамилтън, а един- на Нико Розберг.

Уилямс започна нова глава в началото на 2021 г. под ново ръководство. Екипът от Гроув бе закупен от американската компания Дорилтън Кепитъл.

„Щастливи сме да приветстваме Джеймс в Уилямс Рейсинг. Той е един от най-уважаваните таланти в F1. Освен това той е и ключова част от някои от най-впечатляващите постижения в спорта през последните 15 години“, каза Матю Севидж.

„Тъй като продължаваме безмилостния си стремеж към резултати, вярваме, че назначаването на Джеймс подсилва нашата отдаденост да гарантираме, че разполагаме с енергично, опитно и силно ръководство, докато навлизаме в следващия етап от трансформацията на Уилямс“, добави председателят на Дорилтън Кепитъл.

„Уилямс Рейсинг ми се довериха и аз ще направя същото в замяна. Отборът има огромен потенциал, който трябва ад бъде разгърнат. Съвместното ни пътуване започва след броени седмици“, добави Ваулс.

Британецът изрази благодарността си към Мерцедес, в който прекара повече от десетилетие.

„Мерцедес ми оказаха огромна подкрепа по време на пътуването ми. Разделяме се при с добри отношения. Бракли бе като втори дом за мен след тъй като прекарах там повече от 20 години.“

„Благодарен съм за всичко, което Тото [Волф] и екипът ми осигуриха. Беше толкова специално преживяване да пътуваме заедно през провали и успехи.“

Самият Волф пожела всичко най-добро на Ваулс.

„Работя с него след първото ми присъединяване към екипа през 2013 г. Познавам го добре и знам колко старателен, способен и талантлив. Изпитвам огромно удовлетворение от това, че наблюдавам как Джеймс се развива и израства през последното десетилетие“, коментира Волф.

„Естествено, че ни е тъжно да се сбогуваме с него. Желаем успех и се радваме, че той ще направи следващата стъпка в кариерата си с Уилямс. Това е наш силен технически партньор, който заема място, близко до моето сърце.“