Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес планира да използва новото предно крило

Мерцедес планира да използва новото предно крило

2605
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
снимка: Майкъл Потс

Тимът на Мерцедес планира да използва новото предно крило, което предизвика доста дискусии в Остин, Тексас. Последните новости на отбора за F1 W13 се появиха в Съединените щати. Крилото бе един от елементите, като имаше само едно произведено. Освен това от ФИА поискаха някои неща по него да бъдат променени. От Мерцедес изразиха изненада, защото преди крилото изобщо да влезе в производство бяха консултирали конструкцията с федерацията. Във ФИА не бяха отхвърлили елемента като спорен.

„Лично аз мисля, че можехме да оборим исканията на ФИА. Въпросът беше дали искаме да се занимаваме. Струваше ли си риска да се разправяме със стюардите при положение, че предимството, което се печели точно от тези компоненти, не е кой знае какво“, каза техническият шеф на Мерцедес Майк Елиът

Спорният компонент са оформени като малки крилца стабилизатори, поставени под лек ъгъл за насочване на въздушния поток. От Мерцедес твърдят, че те служат единствено за закрепване и уякчаване на структурата. Във федерацията смятат, че имат аеродинамична роля. Противоречието не е в легалността на елемента (крилото не бе обявено в Остин за нарушаващо техническите правила), а в това, че техническият екип на отбора от Бракли се е консултирал с ФИА преди да изработи крилото.

Ситуацията напомня на тази с DAS отпреди години. Тогава от Мерцедес пак се бяха консултирали предварително с ФИА, откъдето бяха заявили, че системата отговаря на правилата

Тя бе произведена, но предизвика бурни реакции у съперници. Във федерацията пак разгледаха DAS и в крайна сметка го забраниха за следващия сезон 2021. Това доведе до възприятие у някои хора, че в Мерцедес са имали разрешение едва ли не да карат с нелегална система, което не е вярно. Същевременно ФИА изобщо не си прави услуга с подобни решения, защото даден компонент или механизъм или отговаря на правилата, или не. И ако от федерацията са постановили, че конкретната система не нарушава техническия регламент, защо я забраняват?

Подобни казуси възникват и в спортните правила. При определен тип нарушения на пистата например може да има само разглеждане, наказание (няколко различни – по усмотрение на стюардите) или изобщо да не последва санкция. Последният скандал пък е за финансовите правила и той още няма решение, но се създава атмосфера на недоверие и съмнение, защото не са обявени факти.