Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес работи усилено върху колата за догодина, но продължава да развива и...

Мерцедес работи усилено върху колата за догодина, но продължава да развива и F1 W14

2559
0
Мерцедес F1 W14
снимка, Венелин Николов

Мерцедес продължава да работи усилено върху колата за догодина. Германският производител ще направи сериозни промени през следващия сезон и се надява отново да бъде в борбата за титлата. Макар да се фокусира върху следващия сезон, Мерцедес все пак ще донесе някои подобрения в F1 W14 до края на сезон 2023.

Мерцедес изживява една трудна кампания през 2023 г. Базираният в Бракли отбор така и не направи голяма крачка напред с болида F1 W14. Екипът продължава да изпитва сериозни затруднения и не може да отстрани напълно всички недостатъци на колата

Мерцедес направи сериозни промени в своя болид по време на уикенда в Монако. Въпреки това, F1 W14 продължава да изостава сериозно от Ред Бул. С напредване на сезона Мерцедес продължава да страда от липса на достатъчно постоянство. Понастоящем германците заемат второто място при конструкторите и имат аванс от 20 точки спрямо третия Ферари. Целта на Мерцедес е да спечели борбата със Скудерията и да бъде вторият по сила тим след края на сезон 2023 в F1.

Мерцедес е насочил вниманието си към колата за 2024 г. Германският производител ще промени изцяло концепцията си и начина на работа. Целта е да се направи драматична крачка напред и намаляване на разликата спрямо Ред Бул.

Макар да се е фокусирал върху следващия сезон, Мерцедес няма да изостави напълно F1 W14. Според информация на Тото Волф, отборът от Бракли планира ъпгрейд за уикенда в Остин. Макар че не всички нови части ще използват през следващата година, тимът вярва, че може да събере още информация за представянето, която ще помогне при разработването на колата за 2024 г.

„Макар че ще трябва да използваме зимата, за да направим по-фундаментални промени в W15, има много неща, които можем да направим с настоящия автомобил, които ще го направят по-бърз. Вярваме, че те ще ни помогнат да научим и разберем, за да разработим автомобила за следващата година“, каза главният стратег на Мерцедес Роузи Уейт.

„Вече правим това и ще продължим да го правим. Новите части, които въвеждаме на в колата, правят и двете неща- надяваме се да увеличат производителността и да направят настоящия автомобил по-бърз. Всички те са специално насочени към области, в които трябва да задълбочим разбирането си“, продължи главният стратег на Мерцедес.  „Нещата, които ще научим от тестовете им през тази година, ще бъдат пряко свързани с развитието на W15. Не трябва да забравяме и факта, че сме в напрегната битка за второто място при конструкторите. Разбира се, че позицията в шампионата е наистина важна за всички нас. Затова подготвяме подобрения и ще продължим да ги въвеждаме в автомобила до края на сезона.“

Междувременно оперативният директор на Мерцедес Андрю Шовлин потвърди, че отборът се вслушва в мнението на пилотите и е готов да направи някои радикални промени за 2024 г.

„Със сигурност не се придържаме към никакви концепции, които сме имали преди това. Ние сме много отворени за идея.  Преживяхме няколко тежки години, в които не бяхме конкурентни. Ние обаче сме отбор, който работи много усилено, за да се върне в челото.“