Начало Избрани Мерцедес се фокусира изцяло върху колата за 2024 г.

Мерцедес се фокусира изцяло върху колата за 2024 г.

1547
0
Мерцедес F1 W14
снимка, Венелин Николов

Мерцедес се фокусира изцяло върху колата за 2024 г. Германският производител смята, че няма смисъл да развива повече тазгодишния болид и ще насочи вниманието си върху следващия сезон, в който най-накрая трябва да се бори за победи и титли.

Мерцедес имаше трудно начало на сезона. Тимът от Бракли отново използваше радикалната концепция от миналата година. В Монако екипът представи нов дизайн на своя болид, който вече нямаше нулеви въздушни кутии. Мерцедес направи крачка напред в Испания и Канада. Германците класираха два болида на подиума в Барселона, докато в Монреал Люис Хамилтън бе трети

Отборът отново започна да изостава в последните два старта в Австрия и Великобритания. Мерцедес дори бе изпреварен от своя клиентски отбор Макларън. Британският тим направи няколко сериозни промени в своя болид, които проработиха много добре. Това позволи на Ландо Норис да финишира четвърти на Ред Бул Ринг и втори на Силвърстоун. В същото време Оскар Пиастри бе на косъм да се качи на подиума в Гран при на Великобритания.

В момента изглежда, че от Мерцедес са заклещени в групата на преследвачите на Ред Бул. Тук влизат още Астън Мартин, Ферари, Макларън и Алпин. Затова все повече се приема, че отборът не може да направи желаните промени в W14, които смята за необходими, за да намали изоставането си в челото.

Тото Волф коментира последния спад в представянето на Мерцедес. Австриецът смята, че наближава моментът, в който екипът трябва да приеме, че е по-добре да насочи всички свои ресурси към това, което се очаква да бъде фундаментално променено за следващия сезон. Волф също така потвърди, че това се очаква да се случи в най-скоро време.

„Мисля, че ще бъде съвсем скоро. Нямаме избор. Второто или третото място не влияят фундаментално на мен и на отбора. Става дума за това да се върнем и да успеем да спечелим световен шампионат в това отношение. Знаем добре, че това няма да се случи тази година“, сподели Волф.

„Трябва да насочим погледа си към следващата година. По време на всички предстоящи състезания ще се учим и развиваме. Искаме да се уверим, че можем да пренесем това догодина. Но въпреки това правилата са едни и същи. Така че не става дума, че не научавате нищо, като продължавате да използвате този автомобил. Това е баланс, който трябва да постигнем правилно“, добави шефът на Мерцедес.

Волф посочи, че ограниченията, наложени от горната граница на разходите, както и ограниченията в аеродинамичния тунел, оставят екипа му в състояние да внесе само някои незначителни подобрения през останалата част от кампанията

„Ние сме ограничени от горната граница на разходите. Не трябва да забравяме и за повечето време, което Макларън имаше за работа аеродинамичен тунел и CFD“, обясни Волф.

„Те завършиха по-назад в шампионата и бяха пети или шести в средата на годината. Така че те пренесоха повече време в аеродинамичния тунел. Ето защо е трудно да правим подобрения като техните.“

„Вярвам ли, че имаме подобрения, които ще променят фундаментално автомобила? Не. Предстоят ни обаче няколко малки ъпгрейди. Можете да видите, че ако намерите десета, две или три места, то това ви поставя на различна позиция на стартовата решетка“, завърши шефът на Мерцедес.