Начало Избрани Волф: Бях почти сигурен, че ще се справим с автомобилите на Макларън...

Волф: Бях почти сигурен, че ще се справим с автомобилите на Макларън след рестарта на състезанието

3299
0
Тото Волф
Тото Волф; снимка Андро Дюлгерян

Тото Волф коментира резултатите на своя отбор във вчерашната надпревара във Великобритания. Шефът на Мерцедес е бил почти сигурен, че Люис Хамилтън и Джордж Ръсел са щели да се справят с автомобилите на Макларън, особено като се има предвид по-доброто пазене на гумите на болида F1 W14. В крайна сметка обаче Мерцедес класира само един от своите болиди на подиума в Силвърстоун.

Мерцедес имаше труден уикенд във Великобритания. Базираният в Бракли отбор разполагаше с автомобил, който не бе толкова силен на бързите завои на пистата „Силвърстоун“. Въпреки това от Мерцедес се надяваха, че доброто състезателно темпо ще помогне за наваксване на загубеното в квалификацията

Хамилтън и Ръсел показаха добра скорост във вчерашната надпревара. Седемкратният световен шампион се възползва появата на кола за сигурност и спря в бокса. Хамилтън се върна на трасето с меки гуми, докато Ръсел бе със средно твърди. В същото време Ландо Норис и Оскар Пиастри от Макларън бяха с най-твърдите смеси на Пирели. Причината за това решение бе внезапната поява на сейфти кар и консервативния подход на тима от Уокинг.

Очакванията бяха Норис и Пиастри да потънат в класирането след рестарта на Гран при на Великобритания. Двамата обаче успяха да запазят своите позиции. Норис се защити геройски от атаките на Хамилтън. Седемкратният световен шампион направи няколко неуспешни опита за изпреварване. След това пилотът на Мерцедес започна да изостава спрямо своя съперник от Макларън. Същевременно Пиастри се отдалечи от Ръсел. Младият австралиец показа страхотно темпо и завърши на около 1 сек. от Хамилтън и бе разочарован от изпуснатия подиум.

Волф коментира случилото се на Силвърстоун. Шефът на Мерцедес призна, че е очаквал неговите пилоти да минат напред. Австриецът посочи предимството при работата с гумите, което има Мерцедес F1 W14.

„В средата на Гран при на Великобритания се появи кола за сигурност“, сподели Волф. „Бях почти сигурен, че ще се справим с автомобилите на Макларън след рестарта на състезанието. Очакванията ми бяха, че щяхме да ги „изядем“, да завършим на второ и трето място и дори да се борим за победата.“

„Можехме да ги изпреварим в първите няколко обиколки. За нещастие Оскар и Пиастри двамата караха много силно. Благодарение на тяхната ефективност и максимална скорост във високоскоростните завои и на правата, нямаше как да ги изпреварим. Честно казано това беше огромна изненада за нас“, добави шефът на Мерцедес.

Волф също така обясни защо от Мерцедес са решили Ръсел да потегли с меки гуми. Според него, това е била по-добра възможност британецът да спечели няколко позиции в началото на състезанието

„Искахме да разделим стратегиите двамата пилоти. Разбира се, гумите софт осигуряват добро темпо в началото“, обясни Волф. „В петък тези гуми бяха много издръжливи в дългите серии, а в състезателното темпо бяха още по-издръжливи. Затова така че бяхме изненадани да видим колко дълго се движехме с тях.“

Мерцедес все пак имаше представител след кат Хамилтън финишира трети. Въпреки това Волф признава, че уикендът Силвърстоун не е оправдал очакванията им. Австриецът посочи, че отборът е бил много силен тук в миналото.

„Като цяло автомобилът не беше там, където го виждахме на Силвърстоун през последните години. Това беше пистата, на която бяхме наистина доминиращи и силни. За съжаление нашата скорост не беше никак добра в сравнение с преките ни конкуренти“, завърши Тото Волф.