Начало Избрани Мерцедес ще изчака максимално дълго, преди да вземе решение за Антонели

Мерцедес ще изчака максимално дълго, преди да вземе решение за Антонели

1033
0
Андреа Кими Антонели
Андреа Кими Антонели, снимка Мерцедес

Мерцедес все още не определил кой ще замени Люис Хамилтън. Според Тото Волф, отборът ще изчака максимално дълго, преди да реши дали да даде шанс на Андреа Кими Антонели. Италианският тийнейджър е все по-близо до това да наследи седемкратния световен шампион догодина.

Мерцедес продължава да търси заместник на Хамилтън. Седемкратният световен шампион напуска в края на годината и се прехвърля във Ферари. Така Хамилтън ще сложи край на дългогодишния си престой в тима от Бракли, който продължи повече от десетилетие.

Тимът от Бракли имаше няколко опции за наследник на Хамилтън. Сред тях бяха Валтери Ботас, Фернандо Алонсо, Александър Албон и Карлос Сайнц. Но с напредване на времето Алонсо и Албон подписаха нови договори със своите тимове. Ботас най-вероятно няма да бъде част от F1 догодина, докато Сайнц ще отиде в Уилямс или Заубер/Ауди.

Мерцедес обмисля все по-сериозно дали да привлече Андреа Кими Антонели. Италианският тийнейджър е младши пилот на тима и има достатъчно точки за получаването на суперлиценз. Мерцедес също така проявява сериозен интерес към Макс Верстапен. Нидерландецът има договор с Ред Бул до края на 2028 г. Въпреки това не се изключва той да си тръгне предсрочно, особено ако не разполага с конкурентен болид през сезон 2026. Едно евентуално привличане на Верстапен ще застраши мястото на Джордж Ръсел. Британецът има договор с Мерцедес до края на 2025 г.

По-рано тази година Волф заяви, че Мерцедес няма да опита на 100 % да отмъкне Верстапен. Вместо това отборът от Бракли трябва да се съсредоточи върху подобряването на F1 W15. Според него, по-добрата скорост на автомобила автоматично ще увеличи интереса към тима от страна на най-добрите пилоти на стартовата решетка.

Мерцедес направи крачка напред в последните два старта. Германският производител имаше представител на подиума в Канада и Испания и намали разликата спрямо челото. Въпреки това екипът продължава усилията си да извлече повече скорост от болида и да се бори за победи.

„Мисля, че трябва просто да продължим да се подобряваме и да гледаме себе си и да предоставим най-доброто на нашите пилоти – Люис и Джордж. Трябва да се подобряваме и да се надяваме, че ще затвърдим способността си да се качваме на подиума. На определен етап да можем сами да печелим състезания. В този случай добрите пилоти сами ще искат да дойдат“, сподели Волф.

Волф също така даде да се разбере, че не е водил никакви разговори с Верстапен относно преминаване в Мерцедес.

„Не, на този етап не се водят никакви разговори. Смятам, че трябва да гледаме към себе си и към подобряването на автомобила“, каза австриецът.

Междувременно немската преса се появиха съобщения, че В Мерцедес са взели решение да дадат шанс на Антонели. Италианецът се намира в средата на първия си сезон във Формула 2 с отбор на Према. В момента той заема деветото място във временното класиране и още няма записан подиум.

Спекулациите бяха породени от последните промени, направени от ФИА. Федерацията обмисля да даде специално разрешение за суперлиценз на пилоти, които не са навършили 18 години. Това ще позволи на Антонели да вземе участие в някоя тренировка и дори да кара отбор като Уилямс.

Волф отрече, че Мерцедес вече е взел решение за Антонели. Австриецът иска да види как ще се развие пазарът на пилоти, преди да реши кой ще заеме мястото на Хамилтън през 2025 г.

„Не е взето решение за пилота за 2025 г. Както казах, искаме да запазим това решение възможно най-дълго, защото кой знае какво ще се случи“, завърши Тото Волф.