Начало Избрани Мерцедес удължи партньорството си с Петронас до 2026 г.

Мерцедес удължи партньорството си с Петронас до 2026 г.

934
0
Мерцедес W13 и Петронас
снимка, Мерцедес

Мерцедес удължи партньорството си с Петронас до края на 2026 г. Германският производител и малайзийската петролна компания решиха да продължат изключително успешната си съвместна работа в най-високото ниво на моторните спортове до началото на новото поколение задвижващи системи в F1.

Петронас е основен спонсор и доставчик на гориво на тима от Мерцедес от 2010 г. Тогава германският производител реши да се завърне като самостоятелен заводски отбор в спорта след близо 55-годишно отсъствие.

С настъпването на турбо-хибридната ера в F1 през сезон 2014, отношенията между двете страни се трансформираха в тясно техническо партньорство. Малайзийската петролна компания се възползва от неизменните успехи на отбора от Бракли в продължение на осем последователни кампания.

F1 ще навлезе в напълно нова епоха след появата на новите двигатели през 2026 г. Тогава в устойчивите горива ще станат задължителни за всички тимове. В това отношение Мерцедес и Петронас предвиждат новите правила за двигателите в спорта и затвърждават партньорството си четири години по-рано.

„Днес правим нещо малко по-необичайно, тъй като обявяваме партньорство, което ще започне след четири години“, сподели Тото Волф.

„Това е наистина важно послание. Нашият екип и Петронас вече не са просто партньори. Ние сме семейство и ще бъдем заедно още много години.“

„От 2026 г. нататък усъвършенстваното устойчиво гориво ще бъде в основата на представянето на F1. Това ни дава фантастична възможност да демонстрираме нашия опит в тази област, както чрез силовия агрегат, така и чрез Petronas Fluid Technology Solutions.

„Развълнувани сме, че ще се състезаваме в бъдещето заедно с Петронас. Амбицията ни е отново да поставим стандартите в представянето си на пистата и да сме пионери в прехода на глобален спортен отбор към бъдеще с нулево нетно потребление“, добави шефът на Мерцедес.

Германците са поели ангажимент да постигнат нулево използване на вредни емисии до 2030-та. Мерцедес разчита на устойчиви горива не само за задвижване на автомобилите си на пистата. Също така марката използва такива горива и в транспортните средства на отбора на пътя, както и в областта на въздушния транспорт.

„Благодарение на дългогодишното ни партньорство и богатия ни опит в разработването на технологични решения за флуиди за екипа на Мерцедес, Петронас разполага с пълен капацитет и възможности за усъвършенстване на технологията за производство и доставка на 100% усъвършенствано устойчиво гориво за следващото поколение силови агрегати“, заяви изпълнителният вицепрезидент и главен изпълнителен директор на Петронас Датук Сазали Хамза.

„Вече сме на път да разработим биорафинерия на зелени полета. Също така ще имаме съвместна преработка в нашите съоръжения, за да доставяме устойчиво авиационно гориво (SAF). Искам то да бъде като по-чист и жизнеспособен вариант за самолетите в усилията ни да подкрепим нуждите на авиационната индустрия.“

„Това е в съответствие със Схемата за компенсиране и намаляване на въглеродните емисии в международната авиация (CORSIA). Очаква се тя да влезе в сила до 2027 г. Също така е свързано и с ангажимента на Международната автомобилна федерация (ФИА) за нулеви вредни емисии до 2030 г. И двете мисии ще въздействат на логистичните операции на отборите от Формула 1“, допълни главният изпълнителен директор на Петронас.