Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес: Знаехме, че Ръсел нямаше да завърши състезанието на Силвърстоун с този...

Мерцедес: Знаехме, че Ръсел нямаше да завърши състезанието на Силвърстоун с този проблем

5178
0
Джордж Ръсел
Джордж Ръсел, снимка Любомир Асенов/lapbg

Мерцедес коментира отпадането на Джордж Ръсел в Силвърстоун. Според Андрю Шовлин, оттеглянето на британеца е било неизбежно заради повредата в неговия болид. Той също така добави, че са прибрали болида на Ръсел, за да могат да спасят задвижващата система.

Ръсел спечели квалификацията в домашната си Гран при на Великобритания. Състезателят на Мерцедес имаше много добро потегляне и водеше колоната в началната фаза на борбата. Зад него се намираше Люис Хамилтън, както и Ландо Норис и Оскар Пиастри

С напредване на състезанието Ръсел загуби позиции от Хамилтън и Норис. Двукратният победител в F1 зае последното място на подиума и се надяваше на силен резултат.

За съжаление, Ръсел имаше сериозен проблем във втората половина на надпреварата на Силвърстоун. Заради това той беше извикан в бокса, където се оттегли. Така Ръсел си тръгна с празни ръце от състезание, което се надяваше да спечели.

От Мерцедес разследваха случилото се с Ръсел. Според оперативния директор Андрю Шовлин, теч в охладителната система е причинил повредата на Ръсел. Той разкри, че проблемът е бил забелязан още в началната фаза на надпреварата.

„За съжаление, бяхме запознати, че имаме проблем сравнително рано в състезанието, така че го проследихме още от първия стинт“, сподели Шовлин в клип на Мерцедес в YouTube.

„Не знаехме, че той ще бъде терминален. Всичко е свързано с теч, който беше в охладителната система. Това беше причината налягането започна да се отклонява. В крайна сметка решихме да го извикаме в бокса и да оттеглим автомобила. Това беше с цел да запазим силовия агрегат“, добави оперативният директор на Мерцедес.

Шовлин призна, че в отбора са знаели, че Ръсел няма как да финишира състезанието с толкова сериозна повреда в колата. Заради това е било взето решение той да се прибере в бокса, за да бъде спасена задвижващата система.

„Знаехме, че Ръсел нямаше да завърши състезанието на Силвърстоун с този проблем. Това, което не искаш да правиш в този случай, е да завършиш състезанието и да разрушиш силовия агрегат. В този случай ще те чака наказание по-късно през годината. Това беше малко превантивно, тъй като нямаше как да стигнем до карирания флаг“, обясни Шовлин.

Ръсел се бореше да остане в борбата за място на подиума в променящите се условия на Силвърстоун. От друга страна, силното темпо на британеца в началото на състезанието накара мнозина да вярват, че той отново ще бъде много бърз, когато пистата изсъхне

Шовлин не пожела да прогнозира къде точно щеше да завърши Ръсел, ако беше успял да изкара цялата състезателна дистанция. Според него, пилотът на Мерцедес е щял да бъде поне четвърти.

„При подобно състезание с променящите се условия, е доста трудно да се каже къде щеше да завърши“, отбеляза оперативният директор на Мерцедес. „Нека да предположим, че състезанието беше сухо от старта до финала. Като гледах как Джордж се движеше и как успяваше да си изгради разлика, мисля, че щеше да има един доста лесен следобед.“

„Еземете момента, в който решихме да оттеглим автомобила. В този случай бяхме на междинни настройки. Джордж беше на четвърто място и се приближаваше се до Макс. В този случай всичко изглеждаше добре“, обясни Шовлин.

„За да се качи на подиума, вероятно щеше да му се наложи да изпревари Макс в онзи момент. Успяхме да изберем правилния момент, в който Люис да спре за сликове.“

„Мисля, че можеше да направим това и с Ръсел. Както казах, щяхме да сме минимум четвърти. Джордж обаче щеше да има шанс за това [подиум], ако можеше да изпревари Макс на пистата“, завърши оперативният директор на Мерцедес.