Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерките за намаляване на разходите в F1 трябва да бъдат гласувани до...

Мерките за намаляване на разходите в F1 трябва да бъдат гласувани до края на юни

30
0
ФИА

Одобрението на новите мерки, насочени към по-сериозно пестене на средства във Формула 1, би трябвало да се случи до края на настоящия месец. Това стана ясно от решението на Световния съвет за автомобилен спорт след днешното му заседание в Париж. ФИА иска да осигури дългосрочното бъдеще на шампионата и действията на федерацията идват вследствие тревогата на отделни отбори относно все още растящите харчове. Само преди дни президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло заяви, че F1 трябва да се съобрази с икономическия климат в световен мащаб и да намали бюджетите.

Усилията на ФИА са насочени към споразумение, подобно на предишното, което екипите бяха подписали. Новото обаче трябва да се контролира от федерацията.

По молба на отборите ФИА провежда активни дискусии с тях по отношение контролирането на разходите. Промените в техническите правила, чиито резултат би трябвало да е намаляване на средствата за шаситата, трябва да бъдат подадени към Световния съвет с факс гласуване до 30 юни. Намерението е да се помогне на всички екипи да участват наравно в шампионата – се казва в решението.

Определянето на краен срок има сериозно значение, тъй като след тази дата каквото и да е споразумение може да се приеме единствено с единодушен вот. Подобно нещо по принцип е трудно постижимо във Формула 1, но допълнителна спънка е нежеланието на Ред Бул и Торо Росо ФИА да контролира разходите.

Срокът за подаване на документите за участие в шампионата през 2013 г. пък бе изместен за 30 септември. Датата поначало е 15 юли, но от ФИА се надяват да приключат всичко и по договора Конкорд до няколко седмици.