Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Мерцедес започват бавно да обмислят възможността за спечелване на титла

В Мерцедес започват бавно да обмислят възможността за спечелване на титла

29
0
Михаел Шумахер,Нико Розберг

Екипът на Мерцедес през този сезон изживява непрекъснато триумфи и разочарования. В Мелбърн отборът направи добра квалификация и дори изглеждаше един от кандидатите за победа. В състезанието обаче нещата се промениха и в състезанието всичко се обърна с главата надолу. На Сепанг се получи повторение преди в Шанхай Нико Розберг да отпразнува първата си победа във Формула 1. След последвалите две посредствени състезания в Монако Михаел Шумахер отпразнува първата си победа в квалификацията след завръщането си в Гран при, но наказанието от предишното състезание го върна с пет места назад и той потъна в миманса. За сметка на това Нико Розберг завърши на втора позиция, като обясни че е разполагал с най-бързата кола в решетката и само тесните улици на княжеството са му попречили да спечели.

Един бърз поглед върху статистиката показва, че няма друг пилот от Китай насам, който да е спечелил толкова точки колкото Нико Розберг. Освен това той е и единственият, който от тогава е стартирал повече от веднъж от първа редица. Все пак пилотът на Мерцедес изостава от водача в генералното класиране, Фернандо Алонсо с Ферари точно 17 точки. Това му отрежда петото място, но при моментната непредвидимост на състезанията те могат бързо да бъдат наваксани. Така за първи път от няколко години в екипа от Бракли започва да се заговаря дори за възможността да се атакува титлата.

„Не искаме да избързваме с прогнозите, трябва да останем концентрирани и да продължаваме да работим усилено, но тенденцията в последните няколко състезания е в наша полза“, заяви спортният директор на Мерцедес, Норберт Хауг.

Той се опитва да вдъхва увереност в екипа, като обяснява, че след разочарования не трябва да се заравя глава в пясъка, а да се търси нов успех.

„През този сезон всичко е нагоре-надолу, но след първата третина от сезона формата ни е във възходяща посока. Сега не трябва да изпадаме в еуфория, защото сега сравнявам само ситуацията с миналата година.

Все още трудно разбираме работата на гумите, но винаги е така, когато се учиш. Ако сега караме отново в Австралия или Малайзия вероятно ще свършим доста по-добра работа. Неприятно е че Нико загуби важни точки в Мелбърн.“

Въпреки добрата изходна позиция на Нико Розберг, Хауг се опитва да подтиска очакванията.

„Той изостава със 17 точки. Това за момента не е лошо. Но това не означава, че сме в позиция да спечелим шампионската титла. В предишната година завършихме на 4-то място при конструкторите. Ако някой ни бе казал, че след шестото състезание ще имаме пилот на 17 точки зад водача вероятно нямаше да му повярваме.“