Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес могат да спечелят състезание според Хамилтън,а според Гари Андерсън– и шампионата

Мерцедес могат да спечелят състезание според Хамилтън,а според Гари Андерсън– и шампионата

21
0
Люис Хамилтън

Мерцедес могат да спечелят състезание в някакъв етап от предстоящия шампионат на Формула 1, заяви Люис Хамилтън след третия ден тестове на пистата Каталуния, в който бе най-бърз.

В събота се проведоха първите изцяло сухи тренировки от последната серия изпитания на отборите от Формула 1 и англичанинът оглави класирането.

Мисля, че определено ще можем да спечелим състезание в някакъв момент през сезона – заяви пилотът. – Поне се надявам да сме в състояние, но кога ще се случи – знае ли някой? Не мисля, че е нужно да се впечатлявате (от времето в теста). Екипите работят по собствената си програма, караме с различни количества гориво. Според мен е важно да върнем всички на земята и да осъзнаем, че имаме още много работа. Но Мерцедес се справят страхотно – както с двигателя, така и с колата. Очевидно е, че е много по-добра от миналогодишната.

И макар световният шампион за 2008 г. да не отдаде кой знае какво значение на времето си от вчерашната сесия, то определено направи впечатление.

Техническият експерт на ВВС Гари Андерсън например е убеден, че тимът от Бракли е в състояние не просто да вземе победа, а да спечели и шампионата този сезон.

Хамилтън отиде в Макларън, когато още бе момче и всъщност никога не порасна достатъчно. Но в Мерцедес дойде като мъж и трябва да отбележа, че езикът на тялото му тази зима е фантастичен. Той наистина е готов за предизвикателството. Дали Мерцедес могат да направят автомобил, достоен за таланта му? Хамилтън е предпазлив в изказванията си, но според мен те са го направили. Някои от времената им бяха наистина добри, като се има предвид кога и с какви гуми бяха дадени. Но в събота, предпоследния ден от тестовете, Хамилтън завъртя обиколка за 1:20.5 мин на Каталуния със софт в серия с малко гориво. Това е доста впечатляващ тур и според мен доказва, че Мерцедес имат възможността да спечелят състезания, а и шампионата тази година – обясни той.

Бившият технически директор споделя също така, че F1 W04 върви добре и с Хамилтън, и с Нико Розберг зад волана и продължава:

– Хубавото е, че автомобилът отговаря и пилотът е в състояние да го върне в състезателната линия, ако нещо се случи. На някои от останалите болиди, като този на Макларън например, им липсва сцепление в предната част, а това означава, че колата не реагира на волана. При други (като Ферари) на моменти се дестабилизира задницата – ако се подаде газ прекалено рано при излизане от завой. Подобни неща се наблюдават и при Мерцедес, но в далеч по-малка степен и състезателят може да оправи нещата, ако е необходимо. При наблюдение на пистата се вижда, че повечето автомобили изглеждат добре, когато са с нови гуми и малко гориво, след което поведението се влошава – паралелно със състоянието на гумите. Мерцедес върви почти по един и същи начин независимо от условията. Някои екипи, особено Ред Бул и Макларън, все още не са демонстрирали напълно възможностите си. Може и да не го сторят преди Австралия. Но 1:20.558 е много добро време, като се има предвид, че миналогодишното топпостижение на Каталуния бе на Кими Райконен с Лотус – 1:22.030 мин. Така че нещата определено са се придвижили напред.