Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес начело и след третата свободна тренировка

Мерцедес начело и след третата свободна тренировка

75
0
2014,Барселона,Мерцедес,Нико Розберг

Пилотите на Мерцедес, Нико Розберг и Люис Хамилтън отново бяха най-бързи и в третата свободна тренировка в събота сутринта. Третата позиция остана за Фернандо Алонсо с Ферари, следван от Фелипе Маса (Уилямс), Ромен Грожан (Лотус), Кевин Магнусен (Макларън) и Даниел Рикиардо (Ред Бул). По всичко изглежда, че първата редица в днешната квалификация отново ще е запазена за Сребърните стрели.

Третата свободна тренировка започна при доста приятни условия, като температурата на въздуха бе малко над 20 градуса, а тази на асфалта бе 27. Пилотите щурмуваха трасето още след светването на зелената светлина в края на питлейна, но щурмът на повечето от тях продължи само една обиколка, в която бе проверено действието на системите.

В последствие на пистата останаха тези, които във вчерашния ден имаха проблеми и трябваше да наваксват загубеното време. Фернандо Алонсо и Кими Райконен поведоха след първите 20 минути, продължавайки с работата си по новите елементи на Ферари.

Нико Розберг и Люис Хамилтън пък се оплакаха от дребни проблеми, като германецът имаше проблем с DRS системата, докато неговият колега не бе доволен от калибрирането на волана, като в изправено положение на волана колата дърпаше в дясно.

След коригирането на тези проблеми обаче за двамата пилоти на Мерцедес не бе проблем да поведат убедително в класирането. Времената на двамата бяха значително по-добри от тези на останалите. Показателно бе, че дори с по-меката смес Фетел успя да запише трето време по-слабо с около 1,5 сек от това на водача Розберг.

Двадесет минути преди края на последната свободна тренировка пилотите на Мерцедес оставаха начело, следвани от Фелипе Маса, успял да подобри времето на Фетел с твърдите гуми. Германецът оставаше четвърти, следван от Алонсо, Рикиардо и Бътън.

Още с първото си излизане на пистата с медиум сместа Розберг подобри времето си с повече от 0,6 сек. докато съотборникът му Хамилтън допусна грешка в последния сектор и се прибра в бокса.

Макс Чилтън от своя страна допусна грешка на четвърти завой и предизвика жълти знамена, след като остана в чакъла. Магнусен и Бътън пък изведоха болидите на Макларън на трето и четвърто място при опитите си с медиум сместа в края на сесията, но времената им бяха с две секунди по-бавни от това на водача.

Това остави впечатлението, че предимството на Мерцедес спрямо показаното в Китай дори може и да се е увеличило, въпреки многото новости при всички отбори. Дори и в развитието екипът от Бракли показва темпо, което се оказва недостижимо за останалите.

Фернандо Алонсо записа трети резултат в края на сесията, но отново с повече от 1,3 сек от времето на Розберг. Маса се нареди четвърти, а Ромен Грожан показа признаци на събуждане в Лотус с пето време.