Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес с превъзходство в последната тренировка

Мерцедес с превъзходство в последната тренировка

63
0
Нико Розберг

Пилотите на Мерцедес Нико Розберг и Люис Хамилтън записаха най-добри времена в последната тренировка преди квалификацията за Гран при на Великобритания, като демонстрираха отлична темпо и с двата типа гуми за уикенда – медиум и хард. Любопитно всъщност доста от топрезултатите на пилотите бяха дадени с по-твърдата смес, което обещава изключително интересна борба за местата на грида след обяд, както и в утрешното състезание. Времето най-после бе добро тази сутрин, сухо, но с малко по-силен вятър.

Веднага след началото на тренировката без никакво забавяне всички започнаха серии от обиколки, за да наваксат загубените изпитания от вчера. Въпреки слънцето температурата на асфалта не бе много по-различна от вчера – 22 градуса.

Първите серии с твърдите гуми бяха по-дълги с поглед към състезанието утре и любопитно колите видимо бяха с различни конфигурации. В Лотус например Кими Райконен за първи път реши в съботен ден да използва пасивния DRS, по който тимът работи втора година. При Ред Бул в задната част на колата на Фетел имаше доста аеробоя за проверка на движението на въздуха при неговия вариант настройки, който отново бе с възможност за по-добра скорост на бавните сектори, докато Уебър бе с по-висока скорост в бързите като секцията – Бекетс – Маготс.

Тренировката обаче бе спряна само 15 мин след началото, защото задната лява гума на Серхио Перес буквално се пръсна и на пистата останаха много парчета от нея. Според думите на управляващия директор на Макларън Джонатан Нийл пилотът само чул силен гръм, не бил минал през бордюр или нещо такова. Той все пак стигна до бокса, но по колата му имаше сериозни повреди по пода и дифузьора.

Парчетата от твърдия тип гума, която се спука, бяха отнесени в Пирели.

В Мерцедес Хамилтън търсеше вариант на пета предавка да намери скоростта на Нико. След корекции направи и най-бързата обиколка с гумите хард, като вече течеше втората половина на тренировката. Люис записа 1:31.750 мин. Така изпревари с 0,083 сек Марк Уебър. В същото време Фетел бе 20-ти, продължавайки с аеропробите, като серията му бе и доста по-дълга – от 14 обиколки, докато Уебър направи само 6.

Пилотите на Ферари Фернандо Алонсо и Фелипе Маса бяха осми и девети с над 10 обиколки всеки, като при испанецът личеше известно недозавиване.

20 минути пред края и Розберг и Алонсо направиха по още едно излизане с твърдите гуми хард и заеха второ и четвърто място в подреждането, а в това време Маса вече бе с по-мекия медиум, но не подобри времето си. Оказа се, че има проблем в електрониката за управление на двигателя. В тима решиха да сменят мотора.

Една в последните десетина минути започнаха симулациите на квалификационни турове с меките гуми. На пистата отново се появи и Перес и опита да направи обиколки с медиум, но колата се повреди и той едва я удържа на пистата.

В първата си обиколка с медиум Алонсо бе по-бавен отколкото с хард, а температурата на асфалта бе вече 26 градуса. Хамилтън също не подобри времето си с гумите хард. В самия край на времето с медиум той бе най-бърз в първия сектор, но едва удържа колата на Брукландс. Минута по-късно съотборникът му Розберг направи чиста обиколка с медиум и постигна най-доброто време в тренировката.

Трети пък стана Себастиан Фетел, чиято кола с малко гориво и медиум отново бе отлична.

Така се очертава битка между пилотите на Мерцедес и Ред Бул след обяд, като на по-хладна писта „биковете“ ще имат предимство от по-бързото загряване на гумите.