Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес нае психолог за работа с екипа си

Мерцедес нае психолог за работа с екипа си

48
0
Мерцедес,Нико Розберг

Екипът на Мерцедес е наел спортен психолог, който да работи с отбора. Целта на тима е да запази доминиращата си позиция от началото на сезон 2014 г. във Формула 1.

Психологът е доктор Сири Еванс. Той изгражда репутацията си чрез работа с новозеландския тим All Blacks, представляващ страната си в смятания за национален спорт – ръгби. Освен това е бивш капитан на друг отбор от Нова Зеландия – All Whites (футбол).

Според информация на английския вестник Телеграф доктор Еванс е присъствал в бокса на Мерцедес по време на уикенда за Гран при на Китай, за да види тима в действие. Той наблюдавал как инженери и механици се справят с напрежението в ключови моменти като спираният в бокса например.

50-годишният Еванс докладва лично на изпълнителния директор (бизнес) Тото Волф. Засега той не работи пряко с пилотите на тима Люис Хамилтън и Нико Розберг. Волф обаче призна по-рано през сезона, че очаква двубоят между двамата да се изостря в течение на надпреварите. За момента психологът е само консултант и дава препоръки, като няма яснота дали и кога отново ще е в падока, както и дали изобщо ще работи със състезателите.

Разликите (между пилотите на Мерцедес) са видими във всичко, защото те са различни като хора, като характери. Какъв трябва да е перфектният пилот? Не може да се изолира подходът на единия и да се комбинира в другия. Не може и да се каже, че единият е по-добър от другия. Не е коректно състезателите да се поставят в някакви рамки. Ние се радваме и на двамата, учим много от всеки от тях – заяви преди време Волф.

Ходът на Мерцедес следва очертала се напоследък тенденция спортни отбори да използват психолози за работа със състезатели. Доктор Стив Питърс например бе нает от футболния клуб Ливърпул през 2012 г. Впоследствие капитанът на тима Стивън Джерард разясни предимствата на работата с него и постигнатия напредък. Доктор Питърс е работил и с петкратния световен шампион по снукър Рони О’Съливан.

Треньорът на английския национален отбор по футбол Рой Ходжсън пък заяви, че ще използва психолог по време на започващото през юни в Бразилия световно първенство. Целта му е да овладее нервите на играчите си, особено в ситуация, която ще се решава чрез дузпи.