Начало Formula E News Ник де Врийс е новият световен шампион във Формула Е

Ник де Врийс е новият световен шампион във Формула Е

1472
0
Ник де Врийс
Ник де Врийс, снимка Мерцедес
Ник де Врийс спечели титлата във Формула Е. Пилотът на Мерцедес финишира осми във финалното състезание за сезона на бившето летище Темпелхоф в Берлин. Това бе достатъчно за нидерландеца, тъй като неговите преки съперници за титлата отпаднаха в началната фаза на надпреварата. Победител стана Норман Нато от екипа на Вентури, който изпревари стартиралия от полпозишън Щофел Вандоорн. След това удържа атаките на Оливър Роуланд и спечели първи успех в своята кариера. Последното място на подиума остана за белгийския състезател на Мерцедес.

Най-доброто потегляне направи Щофел Вандоорн, следван от Оливър Роуланд и Алекс Симс. Малко по-назад в колоната  колата на Мич Еванс угасна и бе ударена от Едоардо Мортара. Това доведе до появата на кола за сигурност и спиране на състезанието. По този начин двама от претендетите за титлата отпаднаха още преди края на първата обиколка.

Веднага след рестарта Джейк Денис допусна грешка и се озова в предпазните заграждения. Благодарение на това Ник де Врийс на практика си гарантира титлата, тъй като останалите му съперници се движеха в дъното на колоната.

С напредване на напдреварата Норман Нато мина през зоната за активация. Пилотът на Вентури се възползва от грешките на своите конкуренти и излезе начело. Зад него битка за второто място водеха Алекс Симс и Щофел Вандоорн. Победителят от първото състезание Лукас ди Граси атакува Антонио Феликс да Коща. Бразилецът се докосна с пилота на DS Techeetah и го прати в стената. Това доведе до нова поява на сейфти кар. Заради тази маневра състезателят на Ауди получи наказание преминаване през бокса и се върна на последна позиция.

До края на финалното състезание за сезона Нато успя да отвори разлика от около две секунди пред своите преследвачи. Ник де Врийс финишира на осма позиция, което бе достатъчно, за да стане световен шампион във Формула Е. Втори и трети финишираха Оливър Роуланд и Щофел Вандоорн.

Четвърти остана Андре Лотерер от отбора на Порше пред Алекс Симс с Махиндра. Шестото място грабна другият пилот на Порше Паскал Верлайн, следван от Сам Бърд, Ник де Врис, Рене Раст с Ауди и Том Бломквист. В класирането при отборите Мерцедес успя да победи тима на Ягуар Рейсинг.