Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Разследват Мерцедес за температурата на горивото на Хамилтън?

Разследват Мерцедес за температурата на горивото на Хамилтън?

3312
0
Мерцедес, бокс, Люис Хамилтън
снимка: Спас Генев

Техническият делегат на ФИА Джо Бауер е установил, че температурата на горивото на Люис Хамилтън по време на първата свободна тренировка преди Гран при на Сингапур е била по-ниска, отколкото правилата разрешават. Той е препратил информацията към стюардите на надпреварата, които могат да започнат разследване.

Според доклада на Бауер температурата на горивото, измерена в 17:44 часа местно време, е била с повече от 11 градуса по Целзий по-ниска от средната околна температура, засечена час пред началото на сесията. Показателят бил 20,3 градуса при температура на въздуха в посочения момент от деня 32 градуса.

Член 6.5.2 от техническите правила на ФИА гласи, че температурата на предназначеното за незабавно използване гориво не трябва да е с повече от 10 градуса под тази на околната среда. Стойността за сравнение се измерва 1 или 2 часа преди началото на сесия или състезание от официалния метеорологичен партньор на ФИА.

„Препращам въпроса към стюардите за разглеждане”, се посочва още в доклада на Бауер.

Причината за строгото наблюдение температурата на използваното гориво е, че по-ниска температура може да дава предимства при представянето в F1. По-рано тази година бе установено подобно нарушение в екипа на Алфа Ромео. Тимът бе глобен с 5000 евро. Същата санкция получи и Мерцедес, след като стюардите разгледаха случая.