Начало Formula E News Mич Еванс спечели първото състезание в Рим

Mич Еванс спечели първото състезание в Рим

372
0
Мич Еванс
Мич Еванс, снимка Мишлен

Мич Еванс постигна блестяща победа в първото състезание в Рим. Надпреварата по улиците на италианската столица е част от третия кръг в тазгодишния сезон във Формула Е. Пилотът на Ягуар Рейсинг потегли от девета позиция на стартовата решетка, за да даде старт на стремежа си към титлата в електрическия шампионат след трудното начало на сезона. Втори и трети завършиха Робин Фрайнс (Енвижън Рейсинг) и Щофел Вандоорн с Мерцедес. 

Новозеландският състезател се радваше на щастливо завръщане на уличната писта в Рим, на която спечели първата си победа във Формула Е и тази на Ягуар през 2019 г. Еванс като превърна изпреварването през първата част в доминиращо представяне през втората половина на състезанието.

Най-доброто потегляне направи стартиралият от полпозишън Щофел Вандоорн. Зад него бяха Робин Фрайнс, Ник Де Врийс и Антонио Феликс да Коща.

Още в края на първата обиколка на пистата излезе кола за сигурност. Причината за нейната поява бе инцидент с Максимилиан Гюнтер. Състезателят на Нисан заби своя автомобил в предпазните заграждения и отпадна от надпреварата. Малко преди това Еванс си проправи път напред след като изпревари Паскал Верлайн и Андре Лотерер от екипа на Порше.

След подновяването на състезанието в 4-ата обиколка, Еванс се оказа зад гърба на Джейк Денис. Двамата си размениха позиции на пистата по време на първата фаза на използване на атакуващия режим. Новозеландецът получи начално активиране в деветата обиколка и в крайна сметка го използва, за да изпревари Денис. Малко по-късно пилотът на Андрети си върна позицията.

Денис имаше контакт с Антонио Феликс да Коста, при който той направи изпреварване в 11-ата обиколка, за да мине пред пилота на DS Techeetah. Това също позволи на Еванс да се промъкне напред, докато Денис получи петсекундно наказание за участието си в инцидента. След преминаването на Жан-Ерик Верн през зоната за активация на атакуващия режим, състезателят на Ягуар мина още едно място по-напред.

В челото борбата ставаше все по-ожесточена. Робин Фрайнс изпревари Вандоорн и поведе колоната.

С напредване на състезанието в Рим, Вандоорн и Фрайнс си размениха първата позиция още няколко пъти. Това позволи на Мич Еванс да ги застигне и изпревари. Веднага след като пое лидерството, новозеландецът започна да отваря преднина пред преследвачите си.

В крайна сметка Еванс спечели първия си успех през този сезон във Формула Е в удълженото първо състезание по улиците на Рим. Втори и трети финишираха Робин Фрайнс и Щофел Вандоорн.

Четвърти завърши двукратният шампион Жан-Ерик Верн от екипа на DS Techeetah. Петото място отиде при съотборникът на Еванс Сам Бърд, следван от Антонио Феликс да Коща (DS Techeetah) и Едоардо Морара (Вентури). Топ 10 допълниха победителят от Мексико Паскал Верлайн с Порше, Ник Касиди (Енвижън Рейсинг) и Андре Лотерер с втория болид на Порше. Бившият пилот от F1 Антонио Джовинаци (Дракон Пенске Аутоспорт) остана едва 18-ти, като зад него бе единствено Дан Тиктъм (NIO 333 FE Team). Освен Гюнтер, надпревара по улиците на Рим не завършиха още световният шампион Ник де Врийс с Мерцедес, както и Оливър Роуланд (Махиндра).