Начало Moto News Мигел Оливейра с драматичен първи успех в MotoGP

Мигел Оливейра с драматичен първи успех в MotoGP

1002
0
Мигел Оливейра Щайермарк
Мигел Оливейра, снимка Ред Бул
Мигел Оливейра с КТМ Tech 3 записа първа победа в MotoGP след изключително драматична Гран при на Щайермарк. На пистата Ред Бул Ринг португалският пилот записа първия си триумф по време на състезание номер 900 в кралския клас след невероятно двойно изпреварване на последния завой. Това е дебютен успех за Оливейра и тима на KTM Tech 3.

В началото на надпреварата лидерството пое Жоан Мир. Пилотът на Сузуки направи страхотен старт и изпревари полситъра Пол Еспаргаро . Същото стори Джак Милър и така Пол остана трети след първия завой. Малко след това австралийският състезател на Прамак Дукати се възползва от грешка на Жоан и поведе колоната. В петата обиколка Мир си върна водачеството и постепенно започна да се откъсва напред. Зад него битка водиха Милър, Накагами и Еспаргаро.

Пилотът на Ямаха Маверик Винялес караше с проблем в своя мотор и забави темпото. По време на 16-тата обиколка получи повреда в спирачките и скочи от своята Ямаха, която се заби в предпазните ограждения на завой номер едно и се запали. Това доведе до червен флаг и временно прекрати напдреварата в Щайермарк.

След рестарта лидер отново бе Мир, след него бе Милър, който отново изпревари Пол Еспаргаро. Австралийският състезател се възползва от мощността на своя мотор и мина пред пилота на Сузуки, а зад него бяха пилотите на КТМ.

Три тура пред края Пол си върна водачеството в състезанието, а Мигел Оливейра излезе на трета позиция. Зад тях борбата за четвъртата позиция се водеше между Мир и Довициозо, който допусна няколко грешки и се отдалечи от водещите трима.

В последната обиколка Милър се доближи до Пол и го изпревари на правата към завой номер 4, а Оливейра се движеше плътно зад тях. В завой номер 10 двамата пилоти заеха твърде външни траектории и излязоха от трасето. Това позволи на Оливейра да ги изпревари и  записа първи успех на португалски пилот в клас MotoGP.

„Краката ми са стъпили на земята, но не и главата. Това е исторически момент за мен и моята родина“, сподели Мигел Оливейра.

„Оливейра определено ме изненада с тази маневра. Със сигурност не бях подготвен за това“, обясни Джак Милър.

„В последната обиколка се почувствах все едно съм в Moто3″, сподели Пол Еспаргаро.

 

ИЗТОЧНИКmotogp.com