Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Михаел Шумахер печели рекордна десета победа

Михаел Шумахер печели рекордна десета победа

43
0

Михаел Шумахер спечели рекордна десета победа за този сезон днес на пистата Спа-Франкоршамп в Белгия. За първи път в историята на Формула 1 един пилот триумфира десет пъти за една година. Това е и шеста победа на световният шампион в любимото му състезание.
Втори остана съотборникът на Шумахер във Ферари Рубенс Барикело, а трети е Хуан Пабло Монтоя (Уилямс).
На старта Михаел потегли перфектно от полпозишън. Барикело тръгна много добре и успя да заеме втората позиция. Следваха Райконен, Монтоя, Култард, Ралф Шумахер. Във втория тур Хуан Пабло изпревари Кими. Ферари-тата се откъснаха бързо напред и започнаха да трупат аванс. Редът в шестицата остана непроменен.
Още в четвъртата обиколка отпадна Марк Уебър. След 6 тура състезанието напусна и Бътън.
Михаел Шумахер направи първия си питстоп в 16-ата обиколка. Германецът излезе зад Барикело, който обаче влезе в бокса тур по-късно. До 19-ата обиколка всички пилоти от първата шестица презаредиха и смениха гуми. Промяната в реда дойде единствено от това, че Фисикела бе тръгнал със стратегия с едно спиране и за известно време вървеше шести.
Вторите питстопове бяха направени между 30-ия и 35-ия тур. Райконен обаче отпадна, след като моторът му изгърмя. Същата участ сполетя Фисикела и Панис след няколко обиколки, като повредите на техните двигатели Хонда причиниха и пожари.
Междувременно Ферари-тата продължаваха необезпокоявани. В края на състезанието те дори намалиха темпото, за да пазят колите. Култард пък се доближи максимално до Монтоя, но така и не успя да го атакува за третото място.