Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Михаел Шумахер ще е асистент на Тод

Михаел Шумахер ще е асистент на Тод

37
0

Новата работа на Михаел Шумахер във Ферари ще включва подбор на бъдещи пилоти за отбора и той ще бъде в ролята на “супер помощник” на главния изпълнителен директор Жан Тод. Това бе оповестено от отбора днес.
Германският пилот се оттегли от състезателна дейност след състезанието за ГП на Бразилия миналия уикенд, след 15 години във Формула 1. Мястото му ще бъде заето от Кими Райконен, който ще се нареди до Фелипе Маса, след като напусна Макларън.
“Михаел винаги е проявявал интерес към младите пилоти”, заяви Тод на пресконференция в Монца, където Ферари провеждат традиционните си празненства за края на сезона.
“Един от тях е до мен. Помня, че Михаел ми е говорил за Фелипе, когато той все още беше в по-малките серии.
Говорил ми е също така и за Кими, преди да той дойде във Формула 1, което значи, че има уникален поглед и това за нас е важно от гледна точка на подбора на пилоти за в бъдеще, както и за кариерата на сегашните ни такива.
Михаел е един от най-великите пилоти в историята на моторните спортове. Притежава уникални знания за състезаването, затова ще се опитаме да се възползваме от тях по най-добрия начин за вземане на решения на спортно и техническо равнище.
Освен това, той ще даде своя принос по дефинирането и на шосейните ни автомобили, както правеше и до сега.”
Шумахер заяви, че се надява на известна почивка, преди да се задълбочи в новата си роля.
“Не мисля точно сега, че има нужда да се определя в подробности какво и как точно ще работя.”
Жан току що каза от какво се интересувам и къде Ферари виждат нужда от моята помощ. Много съм радостен да съм ангажиран по този начин, но най-напред очаквам да получа малко почивка за няколко месеца и тогава ще имам по-ясна представа какво бих искал да правя.
Щастлив съм, че Ферари ми дават тази възможност. Както винаги, те ми гласуват доверие, но ми дават и свобода да взема решение и да постигнем общо съгласие. Това е нещо уникално и сега се нуждея от няколко месеца за да бъда наясно със себе си.”
Тод също така обясни как Шумахер е бил съпричастен при избора на Райконен.
“Изборът на Кими бе направен заедно с Михаел. Той беше винаги информиран ежедневно относно разговорите, които провеждахме. Знаеше за срещите и за взетите решения. Това не беше внезапно решение без да бъде уведомен и той винаги е изразявал съгласие с него.
Чета много неща за ролята му в отбора. Истината е, че сме вземали много решения заедно с Михаел и това е една от причините да сме му благодарни, защото продължава да предава своя опит за спортното бъдеще на Ферари.”
Президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло добавя: “Много съм радостен, че Михаел ще продължи да работи с нас, да споделя нашите решения и да допринася за тях. Това е много важно.
Дори и да не е в кокпита, неговият опит и професионализъм ще са изключително полезни за бъдещето на Ферари.
Практически Михаел ще бъде “супер асистент” на Тод по определени въпроси.”