Начало MotoGP News Милър на върха след днешните тренировки във Франция

Милър на върха след днешните тренировки във Франция

162
0
Джак Милър, КТМ
Джак Милър, снимка КТМ/Rob Gray (Polarity Photo)

Джак Милър оглави класирането след края на днешните тренировки за Гран при на Франция в MotoGP. Пилотът на КТМ направи най-бързия тур за 1:30.950 мин. Втори на 0.119 завърши Алейш Еспаргаро с Априлия. Трети остана Марко Безеки (VR46 Дукати), който изоставаше с 0.2 сек. от постижението на Милър.

Гран при на Франция е пети кръг от началото на сезон 2023 в MotoGP. Домакин на събитието е пистата Льо Ман. Френското трасе приема състезание №1000 в историята на кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ

Льо Ман посрещна MotoGP с хладно време и частична облачност. Температурата на въздуха бе 15 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 28. Вероятността за дъжд по време на първата тренировка във Франция не бе никак малка.

Един от първите пилоти на трасето бе Марк Маркес. Испанецът се връща в шампионата след като пропусна стартовете в Аржентина, САЩ и Испания. Пилотът на Хонда изпробва новото шаси на Kalex, което бе тествано по време на изпитанията на Херес. В бокса на Дукати пък бе Данило Петручи. Италианецът замества Енеа Бастианини, който се възстановява от фрактура на рамото.

Милър беше най-бърз през по-голямата част от първата тренировка във Франция. Пилотът на КТМ се надява да продължи добрата серия от Херес, където завърши трети както в спринта, така и в основната Гран при. Втори финишира Лука Марини, следван от съотборника на Милър Брад Байндър. В сесията нямаше голям брой падания и бе запомнена с проблемите на Такааки Накагами (LCR Хонда). Японецът успя да отбие навреме и да не замърси трасето.

Малко след края на първата тренировка на пистата Льо Ман бе обявено, че Раул Фернандес няма да участва в остатъка от уикенда за Гран при на Франция. Пилотът на RNF Априлия се възстановява от операция на дясната ръка, претърпяна на 4 май. Фернандес няма да бъде заменян, тъй като резервният пилот на Априлия Лоренцо Савадори кара на мястото на контузения Мигел Оливейра

Условията преди началото на втората тренировка във Франция бяха малко по-добри. Температурата на въздуха бе 18 градуса, а тази на асфалта- 33. Около трасето отново имаше частична облачност, което обаче не е нещо неочаквано за Льо Ман. Атмосферата по трибуните бе на доста добро ниво въпреки че днес е една първия ден от рейс уикенда.

Милър даде най-добро време и след приключването на втората тренировка на пистата Льо Ман. Пилотът на КТМ завърши пред Алейш Еспаргаро и Марко Безеки. Четвърти и пети останаха състезателите на Прамак Дукати Хорхе Мартин и Йохан Зарко, следвани от Маверик Винялес (Априлия) и Брад Байндър с КТМ. Топ 10 допълниха Марк Маркес (Хонда), Франческо Баная (Дукати) и Алекс Маркес (Грезини Дукати). В сесията имаше немалко катастрофи. Сред падналите пилоти бяха Еспаргаро, братята Маркес, Фернандес, Петручи и др.