Начало MotoGP News Милър начело след първите две тренировки в Портимао

Милър начело след първите две тренировки в Портимао

316
0
Джак Милър, КТМ
Джак Милър, снимка КТМ/Rob Gray (Polarity Photo)

Джак Милър зае първата позиция след края на първите две свободни тренировки в Портимао. Пилотът на КТМ записа рекордна обиколка за 1:37.709 мин. Втори с изоставане от 37 хилядни финишира Маверик Винялес с Априлия. Трети завърши Франческо Баная. Действащият световен шампион в MotoGP остана на 0.110 сек. от времето на Милър.

Портимао е домакин на откриващия кръг за сезон 2023 в MotoGP. Трасето в Южна Португалия прие и вторите предсезонни тестове, които се проведоха по-рано този месец. Портимао замени Лосаил като откриващ старт за годината. В момента по катарското трасе продължават строителни дейности, които ще приключат есента

Пилотите от MotoGP бяха посрещнати от облачно и сравнително хладно време. Температурата на въздуха в Портимао бе 17 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 21.

Франко Морбидели стана първият състезател, който падна от своя мотор след старта на тазгодишната кампания в MotoGP. Италианецът изпусна предницата на своята Ямаха в осми завой на пистата край Портимао. Морбидели е под сериозно напрежение тъй като има немалка вероятност да бъде освободен от сегашния си отбор ако не подобри класиранията си в състезанията.

Алекс Маркес даде най-добро време в първата тренировка за уикенда в Портимао. Испанецът завърши пред Жоан Мир и Лука Марини. Милър остана 12-ти, а Баная- девети.

Атмосферните условия преди FP2 в Портимао бяха значително по-добро. Температурата на въздуха бе 22 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 34. Влажността също бе по-ниска в сравнение с FP1.

Състезателите започнаха да подобряват времена си още в първите минути на сесията. Първи на пистата бе Баная, следван от Безеки, Мир и др. Пол Еспаргаро (Tech3 GasGas Factory Racing) претърпя инцидент и за щастие успя да се върне невредим в бокса. Малко след това сесията бе спряна заради технически причини.

След рестарта поведе Алейш Еспаргаро пред Мартин и Мир. Милър заемаше позиция извън челната десетка.

Около 15 мин. преди края на сесията в Портимао бе развят втори червен флаг заради ново падане на Пол Еспаргаро. Опитният испанец е останал в съзнание и е бил откаран в болница в град Фаро. Там са били установени наранявания на гърба и гръдния кош.

В самия край на сесията Милър се появи от нищото и записа най-бързия тур. Пилотът на КТМ направи невероятен последен сектор на трасето и използва въздушна струя на мотор пред него. Така той записа рекордно постижение и приключи днешния ден на върха. До него завършиха Винялес и Баная.

Четвърти завърши Лука Марини (VR46 Дукати), следван от Хорхе Мартин (Прамак Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха) и Йохан Зарко (Прамак Дукати). Топ 10 допълниха Марко Безеки (VR46 Дукати), Алейш Еспаргаро (Априлия) и Енеа Бастианини (Дукати).