Начало MotoGP News Милър записа убедителна победа в Япония

Милър записа убедителна победа в Япония

363
0
Джак Милър, Дукати
Джак Милър, снимка Дукати

Джак Милър спечели състезанието за Голямата награда на Япония. Пилотът на Дукати водеше през по-голямата част от надпреварата на пистата Мотеги. Това бе първи успех за Милър от началото на сезона и общо четвърти в неговата кариера. Втори и трети завършиха Брад Байндър с КТМ и Хорхе Мартин (Прамак Дукати). Междувременно претендентите за титлата Франческо Баная (Дукати) и Алейш Еспаргаро (Априлия) си тръгнаха с празни ръце от състезанието в Япония.

Днешните условия бяха коренно различни с тези в квалификацията. Времето преди началото на надпреварата в Япония бе сухо и слънчево. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 22 и градуса по Целзий. Атмосферата на трибуните около трасето бе невероятна.

Драмите на пистата Мотеги започнаха още в загряващата обиколка. Алейш Еспаргаро получи технически проблем в своя мотор и бе принуден мине през бокса и да смени своята машина.

Най-доброто потегляне направи Байндър. Състезателят на КТМ поведе след преминаването на първия завой на пистата Мотегли. Зад него бяха Маркес, Мартин, Зарко, Оливейра, Винялес и Милър. Баная не спечели нито една позиция, а Куартараро се намираше в дъното на топ 10.

В края на третата обиколка Милър изпревари Мартин и поведе в състезанието. Зад двамата се движеха Байндър, Оливейра, Маркес и Винялес. Куартараро заемаше осмата позиция, а Баная и Бастианини дори бяха извън топ 10.

През следващите обиколки Баная и Бастианини размениха няколко пъти своите позиции, докато Марини мина пред Куартараро. Отпред Милър записва няколко най-бързи обиколки и все повече се отдалечаваше от Мартин.

Малко преди преполовяването на надпреварата в Япония отпаднаха двама от местните любимци. Първо Тецута Нагашима катастрофира, а след това моторът на Такуя Цуда се запали. Пилотът на Сузуки спря в зоната за сигурност след обратната права. За щастие японецът не пострада при този инцидент и не разля никакви течности от своя мотор на пистата.

9 обиколки преди края на Гран при на Япония 2022 Ринс също се оттегли заради вероятен технически проблем. Същевременно Милър водеше с повече от 4 секунди пред Мартин. Испанецът бе настигнат от Байндър, а Оливейра- от Маркес. По-назад Алейш Еспаргаро водеше битка с Фабио Ди Джанантонио.

Най-големите драми в състезанието бяха в последната обиколка. Байндър атакува и задмина Мартин на първи завой, докато Маркес се справи с Оливейра малко по-рано. Баная от своя страна направи опит да изпревари Куартараро. Италианецът изпусна преднината на своя мотор и падна на трети завой. Така той допусна още една грешка, която може да се окаже фатална в края на сезона.

Междувременно Милър върна леко газта и записа първа победа от Гран при на Франция 2021. Това бе четвърти успех за австралиеца в клас MotoGP и трети с мотоциклет на Дукати. Подиумът в Япония допълниха Байндър и Мартин.

Четвърти и пети финишираха Марк Маркес (Хонда) и Мигел Оливейра с КТМ. Шестото място бе заето от Лука Марини (VR46 Дукати). Италианецът бе следван от Маверик Винялес (Априлия), Фабио Куартараро (Ямаха), Енеа Бастианини (Грезини Дукати) и Марко Безеки (VR46 Дукати). Топ 15 допълниха Йохан Зарко (Прамак Дукати), Пол Еспаргаро (Хонда), Алекс Маркес (LCR Хонда), Франко Морбидели (Ямаха) и Кал Кръчлоу (RNF Ямаха). Алейш Еспаргаро финишира 16-ти след проблемите в загряващата обиколка.

Във временното класиране след кръг №16 от сезон 2022 в MotoGP Куартараро остава на върха с актив от 219 точки. Втори е Баная с 201 т. Топ 5 допълват Еспаргаро (194), Бастианини (170) и Милър (159).