Начало Автомобили MINI VISION NEXT 100 – концепция за индивидуализирана форма на градска мобилност

MINI VISION NEXT 100 – концепция за индивидуализирана форма на градска мобилност

23
0

BMW Group отбелязва своя вековен юбилей под мотото „Следващите 100 години” и след представянето на BMW VISION NEXT 100 – поглед върху начина, по който ще изглежда в бъдеще „Радостта от шофирането” идва ред и на визионерския MINI автомобил MINI VISION NEXT 100, който предлага напълно индивидуализиранa, на разположение по всяко време форма на градската мобилност.

MINI се смята за идеален и гъвкав партньор в мобилността в големия град. Дигитализацията и свързаността постоянно променят начина, по който се придвижваме във всекидневието – а в града тези промени се случват най-бързо и най-осезаемо. С MINI VISION NEXT 100 марката MINI отговаря на най-важните въпроси за мобилността при градски условия на бъдещето: ще има ли в бъдеще в градовете достатъчно място за емоционална и индивидуална форма на мобилността? Какво ще се случи с основната идея на MINI – хитроумното оползотворяване на пространството? Какви решения предлага MINI за все по-дигитализирания и свързан свят на бъдещето?

Основната идея на MINI VISION NEXT 100 е щадящата ресурсите форма на индивидуалната мобилност. Под мотото „Every MINI is my MINI“ става дума за иновативната интерпретация на „Car Sharing“. В бъдеще почитателите на MINI ще могат винаги и навсякъде да имат достъп до своето напълно индивидуално MINI. MINI на бъдещето ще е винаги на разположение, то ще взима своя водач напълно автоматизирано от желаното местоположение и ще се адаптира към неговия напълно индивидуален стил на живот. Тази нова, изработена по мярка мобилност на MINI VISION NEXT 100 е базирана на всеобхватно свързаната дигитална интелигентност.

„MINI е олицетворение на умната и индивидуална мобилност в големия град, която докосва всички сетива. Затова в бъдеще вече може би няма да има нужда да притежавате собствен автомобил“, описа визията за бъдещето на MINI главният дизайнер на BMW Адриан ван Хойдонк.

MINI VISION NEXT 100 е представено с дискретна сребриста каросерия. Дизайнерският екип на MINI го оприличава на “екран за прожекция“. Визията се адаптира към съответния потребител и неговото настроение. Според това се променят дори и цветът на покрива и светлинното настроение в интериора. С цветните, графични и съобразени с водача прожекции MINI предлага персонализирани предложения за шофиране и информация за съответния потребител.

Типичният за всяко MINI централен кръгъл уред в кокпита при MINI VISION NEXT 100 е интерпретиран по нов начин и се нарича Cooperizer. При MINI VISION NEXT 100 той свети разнообразно подобно на калейдоскоп. Цветовете и графиките символизират богатата на нюанси дигитална интелигентност на автомобила. Тя предлага на съответния водач индивидуални базови настройки по отношение на развлеченията, комуникациите, активния и автономен режим на движение. По време на шофиране чрез Cooperizer водачът може проактивно с въртящи се бутони да избира атмосферата в интериора, както и режима на шофиране. MINI на бъдещето като цяло предлага всички възможни опции на един напълно оборудван и движещ се автономно автомобил. Особеното при него е, че съответният потребител може гъвкаво и ситуативно да избира съответните опции според собствените си предпочитания.

Една особена функция на Cooperizer може да бъде активирана с бутона „Inspire Me“: с нея MINI възпроизвежда интересни данни за съответния водач на базата на вече запазени негови потребителски данни. По този начин водачът може лесно да бъде вдъхновен: MINI VISION NEXT 100 например му предлага индивидуалните MINI настройки на предпочитан от него творец, чиято изложба той е посетил наскоро. Или му предлага маршрут с много завои до излизане от града, като по време на шофирането MINI VISION NEXT 100 от само себе си променя настройките си с тези на едно John Cooper Works.

Съвместното ползване на автомобили, жилища и други стоки придобива все по-голямо значение. Дигитализацията, свързаността и изкуствената интелигентност облекчават и автоматизират тези процеси. MINI VISION NEXT 100 е пример за това какви услуги могат разумно да бъдат свързани с индивидуалната мобилност. При това не става дума само за шофиране от точка А до точка Б, а и за интелигентна връзка между интереси и предпочитания. Благодарение на това може да бъде създадена нова общност между хора с еднакви възгледи, свързани от общия MINI стил на живот.

Така например бъдещият потребител на MINI може да се интересува от определен вид изкуство, докато негов приятел осигурява билети за съответната изложба. Визионерският автомобил разпознава важните връзки, координира и организира целия процес. А пътуването се превръща в перфектно организирана услуга. Тази визия за бъдещето на MINI се нарича Experience Sharing.

Като ръководител на дизайнерския екип на MINI Андерс Уорминг обобщава най-важните аспекти: „MINI VISION NEXT 100 представя нашата идея за типичната за MINI интелигентност на бъдещето. Изживяването при шофиране остава най-важният емоционален фокус, около който се предлагат безпроблемни и гъвкави услуги.“

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter