Начало MotoGP News Мир ще пропусне Гран при на Сан Марино

Мир ще пропусне Гран при на Сан Марино

183
0
Жоан Мир, Сузуки
Жоан Мир, снимка Сузуки

Жоан Мир ще пропусне уикенда за Гран при на Сан Марино в MotoGP. Пилотът на Сузуки катастрофира в първата обиколка на Гран при на Австрия. Испанецът се оттегли от надпреварата и веднага бе откаран в медицинския център около трасето.

Мир се движеше в топ 10 когато претърпя тежък хайсайд в спускането към завой номер 4 на Ред Бул Ринг. Световният шампион от 2020 г. бе изхвърлен от своя мотор Сузуки GSX-RR и се приземи тежко в чакълената зона за сигурност.

След обстоен преглед и рентген беше установена малка фрактура на талуса на десния глезен. При допълнителен преглед в Майорка бе установено увреждане на костите и сухожилието.

Мир получи забрана да участва в следващия кръг на пистата Мизано. Има вероятност той да се завърне в Гран при на Арагон.

В изявлението на Сузуки се казва, че Мир „ще премине още един кръг от рентгенови сканирания за оценка на нараняванията след 15-дневната почивка. После ще се определи начинът на лечение. Накрая ще се види дали той ще бъде готов за състезанието на пистата Моторланд Арагон.“

От Сузуки все още не са решили дали бившият световен шампион ще има заместник. В момента Мир заема 12-то място във временното класиране с актив от 77 точки и все още не се е качвал на подиума.

„Искам да благодаря на Dainese и AGV затова, че ме защитиха и ми помогнаха да избегна по-сериозна контузия след тежката катастрофа, която претърпях в неделя.“

Сезонът беше труден. Убеден съм че ще се върна по-силен и ще донеса още хубави моменти на моя отбор и на всички вас. Благодаря на всички, които не спират да ме подкрепят“, каза Мир.

„Много съжалявам за Жоан. През този труден той се сблъсква с толкова много проблеми. Във всеки случай трябва да останем оптимистично настроени. Катастрофата беше наистина голяма. В крайна сметка контузията е сериозна, но можеше да бъде и по-лоша, така че нека бъдем позитивни и да видим как ще се възстанови през следващите 15 дни. Надяваме се, че Мир ще бъде готово за Арагон“, каза шефът на Сузуки Ливио Супо.

Бъдещето на Мир в MotoGP все още е под въпрос след оттеглянето на Сузуки в края на годината. Преди уикенда в Австрия той заяви, че е много близо до сделка с Репсол Хонда. За нещастие фрактурата на глезена може да забави подписването на договор с японците.