Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мохамед бин Сулайем: Няма да има прошка за Хамилтън, ако е нарушил...

Мохамед бин Сулайем: Няма да има прошка за Хамилтън, ако е нарушил правилата

29214
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Новият президент на ФИА Мохамед бин Сулайем заяви, че няма да има прошка на Люис Хамилтън, ако той е нарушил правилата на F1. Пилотът на Мерцедес не присъства на гала церемонията за награждаване, което е нарушение на Спортните правила на ФИА. 

Хамилтън и Волф решиха да не присъстват на награждаването в Париж след като спорното рестартиране на Гран при на Абу Даби реши титлата в полза на Верстапен. Член 6.6 от правилника на федерацията гласи:

„Пилотите, завършили на първа, втора и трета позиция, задължително трябва да присъстват на награждаването на ФИА. Една от първите отговорности на Сулайем след като встъпването му в длъжност е да провери дали отсъствието на Хамилтън противоречи на правилата или не.

Говорейки за ситуацията на първата си официална пресконференция, Мохамед заяви:

„В края на краищата правилата са си правила. Ще разгледаме къде трябва да се прилагат и ще вземем решение. Разбира се, ние също трябва да следваме нашите закони. Междувременно това не ни пречи да накараме един шампиона да се чувства добре в спорта, нали знаете. Лесно и евтино е да бъдеш добър с хората. Също така и да ги мотивираш. Но ако има някакво нарушение, няма да има прошка в това“, заяви бин Сулайем.

Според новия президент на ФИА е от решаващо значение за федерацията дали Хамилтън е в нарушение на правилата. Той призна, че седемкратният световен шампион е бил съкрушен от събитията през уикенда. Помолен да изясни дали наистина може да изключи всякаква прошка, Сулайем отговори:

„Прощаването винаги е налице, но правилата са си правила. Ние гледаме какви са правилата. Винаги казвам: „правилата се създават от хората и могат да бъдат променени или подобрени от тях“. Така че те са там, за да се подобрят“.

„Знам, че Люис е наистина съкрушен от случилото се през уикенда. Но трябва да проверим дали е имало нарушение. Засега не мога да кажа какво трябва да стане. Президент съм само от няколко часа и започнах да давам отговори, без да гледам какво е станало“, завърши Мохамед бин Сулайем.

Ако Хамилтън бъде признат за виновен, той може да получи финансова глоба заради отсъствието си.