Начало Избрани Монако гарантира мястото си във Формула 1 за следващите три сезона

Монако гарантира мястото си във Формула 1 за следващите три сезона

476
0
Гран при на Монако, Монте Карло
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Монако гарантира мястото си във Формула 1 за следващите три сезона. Вчера вечерта Княжеството подписа нов договор с ръководството на F1 и ще остане в календара на шампионата поне до 2025 г.

Настоящото споразумение на Гран при на Монако изтече тази година. Бъдещето на историческото състезания бе под голяма въпросителна. Надпреварата по улиците на Монте Карло дебютира още при създаването на F1 през сезон 1950. След това неизменно е част от графика на световния шампионат от 1955 до 2019 г. Преди две години състезанието бе отменено заради пандемията от коронавирус.

През последните месеци имаше различни спекулации за това дали Монако няма да бъде извадено от календара на F1. Най-големите различия между Либърти Медия и организаторите на събитието бяха свързани с таксата за провеждане на състезанието, телевизионните права, спонсорството на пистата и остарялата инфраструктурата. В крайна сметка двете страни постигнаха съгласие състезанието в на пистата Монте Карло да остане част от F1 в близо бъдеще.

Така и не бяха оповестени подробности за условията на новото споразумение. Въпреки това както F1, така и Автомобилният клуб на Монако изразиха задоволство, че въпросът най-после е решен.

С удоволствие потвърждавам, че ще се състезаваме в Монако до 2025 г. Нямам търпение да се върна по улиците на това известно княжество за шампионата на 28 май следващата година“, сподели главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали.

„Искам да благодаря на всички, участвали в това подновяване на договор,  и особено на Негово Светло Височество принца на Монако Албер II, президентът на Автомобилния клуб на Монако Мишел Бури, както и на целия му екип. Очакваме с нетърпение да се върнем през следващия сезон, за да продължим съвместното си партньорство.“

Новият договор вероятно ще бъде с много по-добри условия за F1. По-рано тази година световният шампионат ясно заяви, че може да си тръгне от Монако, ако не бъдат направени някои отстъпки.

Предполага се, че Княжеството ще плаща годишна такса за домакинство от 15 млн. долара. Това е около половината от тази, която се плаща на много други места. Заради това Формула 1 е поискала тя да бъде по-близка до тази, която получава от други страни.

Разочарованието на F1 от Монако не се ограничаваше само до таксата. То се изразяваше и в недоволство от естеството на телевизионната режисура, която традиционно се осъществяваше от местен режисьор, а не от редовния персонал на F1 TV.

Освен това шампионатът не бе доволен, че Гран при на Монако редовно сключваше собствени рекламни договори край пистата. Част от тях са със спонсори, които влизаха в противоречие с някои от най-известните партньори на сериите.