Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Монголският посланик изпрати писма и до ООН заради Верстапен

Монголският посланик изпрати писма и до ООН заради Верстапен

2366
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Скандалът с използваната от Макс Верстапен дума „монгол“ по адрес на Ланс Строл в тренировка преди Гран при на Португалия се задълбочи. Посланикът и постоянен представител на Монголия в Организацията на обединените нации изпрати нови писма относно случая. Лундег Пуревсурен по-рано отправи послания до Дитрих Матешиц в Ред Бул, Тобиас Мьорс от Астън Мартин и ФИА.

Новите писма според информация на racefans.net са до комитета за елиминиране на расова дискриминация и специалния докладчик по въпросите на расизма в съвременността в ООН. Копия от тях са изпратени до президента на ФИА Жан Тод. Цитиран е и втори случай, при който Верстапен използва думата „монгол“. Това е станало по време на Гран при на САЩ през 2017 г.

(Надпреварата в Остин, Тексас през 2017 г. е по-известна с наложеното на Верстапен наказание за излизане от пистата. Заради него той загуби подиум. Впоследствие Мика Сало, който бе сред стюардите на състезанието, бе получил смъртни заплахи заради санкцията на нидерландеца.)

„И в двата случая Верстапен отказва да се извини публично за използваните думи и да покаже уважение към монголската нация и общност. Очевидно е, че с Астън Мартин Ред Бул Рейсинг не са си взели поука през 2017-та. Той настоява, че проблемът не е негов, ако обидил някого с езика си. За съжаление липсата на подходящ от ръководството на Ред Бул и опитите им да определят поведението на пилота си като „емоционален изблик“ имат негативен ефект върху имиджа им.“

Пуревсурен призовава да се окаже подкрепа за действия „срещу Макс Верстапен и Ред Бул и техните спонсори за недопустимо поведение – използване на расистки и унизителен език срещу етническа група“

Цитираното в писмата определение е от отговора на екипа от Милтън Кийнс, изпратен до монголския посланик. Той посочи в първите си писма, че обявената цел на инициативата WeRaceAsOne на Формула 1 и ФИА се разминава със случилото се в Портимао.

Самият Верстапен заяви, че не е целял да обиди когото и да е. Каза и че думите му не са били подходящи.

„Не мисля обаче, че трябва да го раздухват повече. Не мога да променя нещата, но човек се учи“, допълни Верстапен.

 

View this post on Instagram

 

F U L L S E N D D A Y 🚀✉️

A post shared by Max Verstappen (@maxverstappen1) on