Начало Избрани Монтоя: Половината победи на Ред Бул са подарък от Ферари

Монтоя: Половината победи на Ред Бул са подарък от Ферари

2017
0
Хуан Пабло Монтоя, Индикар
Хуан Пабло Монтоя, снимка Индикар

Хуан Пабло Монтоя смята, че половина от победите на Ред Бул през сезон 2022 в F1 са били подарък от Ферари. Колумбиецът е бивш пилот от световния шампионат и е карал за отборите на Уилямс и Макларън. По средата на сезон 2006 Монтоя напуска F1 и отива в САЩ. Там се състезава в НАСКАР, преди да се прехвърли в Индикар. Сега той основно кара в IMSA и има спорадично участие в американските серии с едноместни болиди.

Монтоя заяви пред Vegas Insider,  че не може да разбере колко много груби грешки са допуснали от Ферари по време на първите девет надпревари от настоящата кампания.

Като отбор те не се справят толкова добре, колкото трябва. Така че в действителност се стигна до тази ситуация“, каза колумбиецът.

„Половината победи на Ред Бул са подарък от Ферари. Те не бяха спечелени напълно от австрийците.“

Докато Ред Бул са спечелили някои състезания чрез добрата си скорост, вие ги гледате и си казвате: „Как се случи?“

„Можете да видите какво е станало. Не знам защо се получава така. Те (Ферари) имат толкова бърз автомобил и се страхуват да не се объркат.“

В момента Скудерията изостава с 76 точки от Ред Бул. Тази голяма разлика се формира заради оттеглянето на Льоклер в Каталуния и двойното отпадане на състезателите на Ферари в Азербайджан.

Според Монтоя, философията на екипа от Милтън Кийнс е доста по-различна от тази в Маранело. Италианците са подложени на голямо напрежение за постигане на резултати и спечелваше на световния шампионат. Бившият пилот от F1 смята, че именно това напрежение води до такива груби грешки.

Ферари се намира в трудна ситуация. Никой не иска да направи грешка и не желае да бъде обвиняван. След това всички започват да оказват натиск, продължи Монтоя.

Когато започнеш да правиш грешки, се появява натискът. Дори механиците, които правят грешки, си казват: „Не искам да се бъркам.“

Всички те толкова много се опитват да бъдат по-бързи, че сякаш не успяват да свалят гайката напълно. Защо колелата засядат? Защо не се движат гладко?“

Те се опитват толкова много да спечелят. Накрая се получава ситуацията „О боже, пак се започва“, допълни Хуан Пабло Монтоя.