Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Монца и Имола също готови за F1 стартове без публика

Монца и Имола също готови за F1 стартове без публика

1016
0
Монца
снимка: Мерцедес

На пистите Монца и Имола са готови да организират през 2020 г. надпревари от Формула 1 без публика. Президентът на италианския автомобилен клуб ACI Стичи Дамиани и колегата му от трасето в Емилия Романя Селватико Естенсе обявиха, че биха се лишили от прихода от билети. Същата готовност вече изразиха организаторите от Каталуния, Силвърстоун и Австрия.

„Ситуацията е сложна и заради това, че в момента няма никаква яснота”, обясни Дамиани

„Понастоящем се планира през юли и август да има състезания в Европа, след което шампионатът да дойде на Монца и после да замине на изток. Трудно е да се каже нещо конкретно. ФИА скоро трябва да реши. Зрителите по трибуните са важни, разбира се – те носят приходите на промоутърите. Но ако изборът е между отказ от сезона и провеждане на стартове без публика, е по-добре да се случат 15 надпревари, за да се спазят поне телевизионните договори и да се помогне на отборите – особено малките”, допълни той пред Скай Спортс Италия.

От Имола имаше предложение да са домакини на старт от F1 още когато бе отложена Гран при на Китай

Сега офертата бе подновена и Естенсе смята, че настоящата ситуация е възможност за връщане на трасето в календара на Формула 1.

„На спорта му трябват състезания, за да могат отборите да спазят задълженията си и да направят шампионат, така че защо да не помислят за Имола? Всичко, разбира се, зависи и от правителствените разпоредби – дали ще ни разрешат да проведем старт. Естествено, че бихме предложили пистата безплатно. Не можем обаче да платим и домакинска такса. Без зрители е по-лесно – не са налага да се грижиш за трибуните или неща като VIP-ове. Със сигурност е по-евтино от цялостната организация”, обясни той.

Естенсе допълни, че би могло да се мисли за стартове на Монца и Имола в последователни уикенди.