Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 На Каталуния и Силвърстоун са готови да проведат F1 стартове без зрители

На Каталуния и Силвърстоун са готови да проведат F1 стартове без зрители

1029
0
F1, Формула 1, Гран при на Испания, Барселона, Каталуния, Каталуня
снимка: Пирели

На пистата Каталуния до Барселона, Испания са готови да проведат по-късно тази година старт от Формула 1 без зрители. Състезанието бе сред множеството отложени заради пандемията от COVID-19 надпревари. Организаторите обаче обмислят варианти как тяхната Гран при би могла все да се случи.

„Обсъдихме различни възможности. В момента работим по два сценария – за началото на лятото или септември. Когато ни попитаха дали сме готови да направим състезание при закрити врати, отговорихме утвърдително”, заяви директорът на Каталуния Хоан Фонтсере.

„От една страна това ще ни позволи да проведем старт тази година. От друга, ще имаме повече увереност при преговорите за 2021 г.”

„Ще ни трябват две-три седмици, за да се подготвим – трасето ни е постоянно и няма да продаваме билети. Ако надпреварата се случи при закрити врати, то организаторът няма да получи никакви пари, тоест настоящият ни договор с Формула 1 няма да е в сила. Все още не са ни съобщили всички подробности, но е очевидно, че условията ще се променят.”

Фонтсере допълни, че състезание на Каталуния в обратна на обичайната посока на управление не е възможно заради безопасността.

„В света няма кой знае колко писти, конструирани така, че да могат да се провеждат надпревари в различни посоки. Нашата определено не е такава”, обясни той.

Управляващият директор на Силвърстоун Стюарт Прингъл пък каза от своя страна, че на английската писта са готови на всичко, за да има там надпревара

„Дискутирахме всевъзможни варианти, включително провеждането на две състезания в един уикенд и два старта в последователни уикенди. Напълно вярвам във възможностите ни да се справим. Имаме огромен опит и познания, определено сме в състояние да го направим. В постоянен контакт сме с F1”, каза той.

„Попитаха ни дали бихме провели повече от едно състезание и може ли да е при закрити врати. Отговорът е „абсолютно” – отворени сме за всичко. Важно е да се обсъди и кога е подходящо връщането на надпреварите. В противен случай рискуваме да отвлечем вниманието от основната цел, която е оставането вкъщи, а не искаме това да се случва.”