Начало Moto News МотоGP: Бен Спийс се отказа от състезанията

МотоGP: Бен Спийс се отказа от състезанията

98
0
Бен Спийс

Бен Спийс се отказва от състезанията, обявиха пилотът и Дукати по време на уикенда за Гран при на Япония на пистата Мотеги. 29-годишният американец има само два старта този сезон и пропусна останалата част от шампионата заради сериозни контузии на рамото, получени в Малайзия през 2012 г.

Дукати и Бен Спийс обявяват, че американецът няма да се състезава през 2014 г., след като две страни постигнаха споразумение да не продължават с изпълнението на настоящия си договор. Тексасецът бе подписал двегодишно споразумение с Дукати в края на миналия сезон да кара в МотоGP през 2013 и 2014 г. като част от екипа на Прамак Рейсинг Тийм. Бен бе извън пистите през по-голямата част от сезона заради контузиите на дясното си рамо, получени през октомври 2012-та, докато бе пилот на друг тим (Ямаха). В началото на 2013-та бързо стана ясно, че не е напълно възстановен и трябваше да продължи рехабилитацията. За съжаление при завръщането му през август Бен претърпя друга катастрофа, която на практика сложи край на сезона му. Последвалите операции и на двете рамена доведоха до това, че според Спийс физическото му състояние е под въпрос по отношение на следващия сезон. Затова е взето общо решение с Дукати да бъде освободен от задълженията си – се казва в изявлението на тима.

Спийс, който е шампион в световния супербайк шампионат за 2009 г., трикратен АМА Супербайк шампион и победител в надпревари от МотоGP допълни, че се оттегля изцяло от спорта. Той отбеляза колко много са го подкрепяли Дукати през последната, особено трудна година и заяви, че е невероятно разочарован от неизпълнението на личните си цели и тези на отбора.

Искам да благодаря на всички отбори, фабрики, екипи и феновете ми за помощта и за подкрепата през цялата ми кариера. Никога не съм и мечтал да стигна такова ниво на успех, каквото имах през последните 20 години. Дойде моментът да спра и го правя с огромна мъка – каза още американецът.

Директорът на Дукати за МотоGP Паоло Чабати сподели, че всички разбират причините за решението на Бен и ги уважават, както и че той ще липсва на мнозина в спорта, тъй като е един от най-талантливите пилоти в света.

Бен Спийс дебютира в МотоGP през 2010 г. (след няколко уайлдкард прояви) с Тех 3 Ямаха. С един полпозишън и два подиума убеждава Ямаха да го вземат на мястото на Валентино Роси. С тях печели четири подиума и победа на Ассен, благодарение на което записва най-силното си класиране в шампионата – пето място през 2011 г. През 2012-та обаче го преследва поредица инциденти, катастрофи и лош късмет, приключила с падането на пистата Сепанг.