Начало Moto News MotoGP: Дани Педроса кара страхотно в дъжда

MotoGP: Дани Педроса кара страхотно в дъжда

46
0

Втора поредна победа спечели Дани Педроса от Repsol Honda Team и излезе начело във временното  класиране при пилотите в MotoGP. Той беше най-бърз в изпълнената с драматични обрати Гран При на Франция на пистата Льо Ман. На подиума му асистираха Кал Кръчлоу  (Monster Yamaha Tech 3) и съотборника му Марк Маркес. За новака Маркес, това е четвърти пореден подиум от началото на сезона.

Състезанието започна при дъжд и силно наводнена писта. Повечето пилоти избраха меки гуми за мокро отпред и отзад, което обаче се оказа лошо за изсъхващата в края на състезанието писта. Маркес, който бе на първа позиция направи лош старт. Точно обратното се случи с Андреа Довициозо, който от първа редица и се изстреля напред, спечели холшота и поведе. След него бе световният шампион Хорхе Лоренсо  (Yamaha Factory Racing), Педроса и Щефан Брадъл (LCR Honda MotoGP). Другият заводски пилот на Yamaha Валентино Роси, също изостана и започна битка с пилотите пред него. Изпревари Брадъл, а в същото време Педроса задмина Лоренсо и се залепи зад лидера Довициозо. Тримата вървяха в пакет, като към тях се присламчи и Роси. Педроса успя да направи успешна атака и задмина Дови, като започна да трупа преднина, която достигна до 1,5 сек. Дани обаче направи грешка при спирането за един завой и Довициозо отново стана лидер. Лоренсо също направи грешка, а Роси не пропусна да го атакува и задмине.

Педроса се върна в играта зад Дови, отново вдигна високо темпо, направи нова атака и излезе напред. След тях бяха Роси и Кал Кръчлоу, който стъпка по стъпка си проби път напред. Същото правеше и Ники Хейдън (Ducati Team), а Маркес, който се бореше за 6-о място, изпревари Лоренсо. Докато Педроса водеше и трупаше преднина, в средата на колоната вреше и кипеше. Хейдън настигна Роси и го притисна, а зад тях Алваро Баутиста (GO&FUN Honda Gresini). Въпреки че дъждът спря, Брадъл падна, но продължи. Малко след това същото се случи и с Роси. Той също продължи, като и двамата влязоха в зоната на точките.

Педроса водеше с повече от 2,5 сек., а Кръчлоу, който постепенно вдигна темпото на изсъхващата писта, притисна Довициозо. Зад тях бяха Хейдън, Маркес, Баутиста и Лоренсо. 5 тура преди края Кръчлоу изпревари Довициозо и зае втора позиция. В същото време другият пилот на Repsol Honda Маркес се развилня, като изпревари първо Хейдън, а 3 тура преди финала притисна Дови и го изпревари, за да финишира трети, отново на подиума. Довициозо и Хейдън се разминаха с подиума, но постигнаха най-доброто класиране на Ducati Team от началото на сезона. На следващите позиции финишираха Баутиста и Лоренсо, а десетката допълниха Микеле Пиро (Ignite Pramac Racing), Брадли Смит (Monster Yamaha Tech 3) и Брадъл.

Педроса, който за 4-ии път печели във Франция, е новият лидер в класирането с 83 т., следван от съотборника си от Honda Маркес със 77, трети е Лоренсо с 66, а четвърти стана Кръчлоу с 55 т. Honda води при конструкторите с 14 т. пред  Yamaha.